Studenter oroade över fortsatta salstentor

Trots skärpta restriktioner och en redan distansbaserad undervisning kallar Högskolan i Halmstad ett hundratal studenter till att skriva salstenta. Beslutet väcker kritik hos de berörda studenterna som oroas över smittorisken.

ANNONS
|

Högskolan i Halmstad har trots pågående distansundervisning fortfarande salstentor förlagda på campus. I en tidigare HP-artikel kritiserade en student från Skåne det faktum att studenter tvingades pendla, trots avrådan från Region Skåne, då skolan fortfarande bedrev obligatoriska moment på campus.

Gabija Alisauskaite Nygren, 20, studerar social hållbarhet och samhällsförändring på Högskolan i Halmstad. Hon är en av de studenter som i veckan kallas för att skriva en salstenta på skolan. Trots att hon lyft sin oro till Högskolan över att eleverna ska samlas, tvärtemot rådande restriktioner, känner hon inte att skolan agerar.

–Jag kommer att avstå från att skriva den här tentan. Jag tycker i och med att kursen heter samhällsförändring och social hållbarhet att det inte känns socialt hållbart att fortsätta skriva salstentor, säger Gabija Alisauskaite Nygren och fortsätter:

ANNONS

–Jag har valt att socialt isolera mig, jag handlar mina varor på nätet och jag träffar bara min sambo. För mig känns det helt obegripligt hur jag ska, en vecka innan jul, sätta mig i en sal där folk rest från andra kommuner för att skriva en tenta. Sedan ska vi alla hem till våra familjer för att fira jul. Det går emot allt jag har stått upp för.

”Ett av ytterst få undantag”

När hon vände sig till ansvarig på Högskolan, för att uttrycka sin fortsatta oro, fick hon som argument att det finns vissa moment som inte går att examinera digitalt eller på distans.

– När jag berättade om min oro så svarade de ”Så tråkigt, men du får skriva det på kursutvärderingen”.

Brita Lundh är Högskolans studieadministrativa chef. Hon menar att tentan är ett av ytterst få undantag.

– Vi har ställt om i princip allting till digitala tentor och digital undervisning. Sedan finns det ett ytterst få undantag som inte går att examinera med godtagbar kvalitet, de genomförs på plats men de är ytterligt få, säger hon.

LÄS MER:Högskolan i Halmstad går över till distansutbildning

Hon menar att ibland kan det handla om praktiska moment, laborationer eller speciella beräkningar som kräver att studenten är på plats för att visa upp sin kunskapsnivå.

ANNONS

– Det går inte alltid att examinera och se att den enskilda studenten har uppnått lärandemålet. Har du en tenta som du gör hemma eller via datorn har du ju tillgång till alla hjälpmedel, till skillnad från en tenta där du förväntas använda bara dina kognitiva förmågor och det du tagit till dig, säger Brita Lundh.

Anser att högskolan vidtagit tillräckliga åtgärder

Högskolan i Halmstad arbetar ständigt med att minimera fusk vid tentor, men det är inte huvudanledningen till att visa studenter tvingas till att skriva salstentor.

Brita Lundh anser att skolan vidtagit tillräckligt åtgärder för att vara så smittsäker som det bara går.

– Vi har fått ett uppdrag att fortsätta bedriva undervisning och examination på ett smittsäkert sätt. Vi har ändrat om i salar, tagit bort möbler, låst campus så att det bara är studenter och lärare som kan komma in, allt för att vi ska kunna hålla avstånd.

LÄS MER:Mer distansplugg ska minska trängseln i höst

De argumenten imponerar inte på studenten Gabija Alisauskaite Nygren. För henne och många andra studenter utgör studiestödet från CSN den enda inkomsten. Att missa en tenta, och förlora högskolepoäng, kan innebära att stödet dras in helt.

– Det är så surt att behöva välja mellan sin framtid och att fortsätta stå upp för det man har gjort hittills. Det valet känns jobbigt, säger hon.

ANNONS

Högskolan meddelade i november att studenter som går till skolan för att skriva salstenta medan de är snuviga riskerar att bli avstängda. Då hade skolan vidtagit en rad åtgärder som skulle säkerställa en trygg skolmiljö.

LÄS MER:Skärpta rutiner på högskolan under tentaperiod

ANNONS