Så ska västsvenskarna vaccineras mot corona

Hundratusentals doser coronavaccin väntas till Västra Götaland strax efter årsskiftet. Delar av upplägget är klart men fortfarande finns flera frågetecken. Så här ser den västsvenska vaccinationsplanen ut – liksom utmaningarna som på kort tid behöver lösas.

ANNONS
|

Vaccin mot covid-19 är snart här – efter att ha tagits fram på rekordtid. Planen för hur vaccinationen av den svenska befolkningen ska gå till är dock inte klar.

Arbetet pågår nationellt, och parallellt förbereder sig de 21 regionerna. Bland annat pågår in i det sista upphandlingar av logistik och distribution. Samtidigt tror Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götaland, att 400 000 vaccindoser till västsvenskarna bara är en dryg månad bort.

Kommer alla bitar som behöver vara på plats i januari att vara det?

– Det är ju våran plan. Skulle det komma doser tidigare får vi klara av det själva, precis som vi gör vid influensavaccination. I det här läget är det gott med en stor och trygg organisation, där vi har många logistiker och distributionsmöjligheter med mera i egen regi. Men vi vill ju upphandla det här för att få en helhetslösning.

ANNONS

Prioriteringsgrupper inte spikade

När vaccinationen inleds kommer riskgrupper och vård- och omsorgspersonal att prioriteras. I vissa fall lär man bli kontaktad med information om att man erbjuds en av de första vaccindoserna. I andra fall kan man behöva påpeka det själv.

– Jag tror att det kommer vara en kombination av kallelser och att man själv får höra av sig. En riskgrupp är ju ”kraftigt överviktiga”, och vi har ju inga listor på det sättet, så det kommer nog att vara en kombination, säger Ann Söderström.

– Vissa som är i kända riskgrupper kallas, men man får också gå ut i media med mera och tala om vilka som är aktuella för vaccination. Det får vi annonsera på olika sätt.

Men exakt vilka som ingår i de prioriterade grupperna är inte helt klart ännu.

– Nej, vi håller på med Folkhälsomyndigheten, så att vi får en tydlig prioritering och gör det på nationella planet i första hand. Det är onödigt att sitta och göra det på 21 ställen i Sverige, utan vi gör det här gemensamt.

LÄS MER:Stor vaccination mot corona redan i januari – räknar med 400 000 doser till Västra Götaland

Det är fortfarande inte helt spikat hur det kommer gå till, samtidigt som många gått och väntat på vaccin i nästan ett år. Borde det inte vara ännu tydligare vad som kommer att gälla?

ANNONS

– Jo, fast det är ju den här otydligheten när vi inte vet när vaccinet kommer, hur det är och så. Men när vi väl får vaccinet kommer vi ha möjligheten att ge det till befolkningen som ska ha det, i första hand riskgrupper. Det är så långt vi har hunnit i planeringen.

Plan före jul inför 2021

Vad som händer sedan, när resten av befolkningen väntas få vaccineras, är dock inte klart. Ett alternativ som omnämnts är att det landar på primärvården. Det var just vårdcentralerna som hade ett betydande ansvar under den senaste svenska massvaccinationen, mot svininfluensan 2009-2010 – samtidigt är det inte helt bestämt att det blir så nu med.

Thomas Wallén, primärvårdsdirektör i Västra Götaland, räknar dock med besked om den saken före årsskiftet.

– Före jul måste det mesta vara klart eftersom det är sannolikt att vi går igång med vaccinering i januari. Så då behöver vi ha en plan för hela 2021 och det kommer att ta en bra del av 2021 innan vi klarat av alla vaccinationer.

Förberedelserna och genomförandet av coronavaccineringen kan inte alls jämföras med den vanliga influensavaccineringen, menar han. Dessutom har primärvården också uppdragen att utföra antikroppstester, tester för pågående covid-19-infektion och smittspårning.

ANNONS

– Om det visar sig att befolkningen vill ha vaccin blir det ett jättejobb.

Vissa andra länder, som bestämt sina upplägg, har bland annat beslutat att massvaccinationen ska ske i stora vaccinationscentraler.

LÄS MER:Philip fick narkolepsi – vill inte stå först i kön till coronavaccin

Upplägg som influensavaccination

Influensavaccinationen är emellertid en utgångspunkt för regionen inför coronavaccinationen, samtidigt som annat tillkommer. Ann Söderström menar att ett intensivt arbete pågår.

– Vi tittar på lokaler, vi tittar på frysar. Så vi förbereder oss, och alla sjukhus tittar på hur de ska göra då en del vaccinationer kommer att ske via dem. Och vårdcentralerna, hur de gör, säger hon och fortsätter:

– Men så länge vi håller oss till riskgrupper och vårdpersonal är vi nog rätt så trygga med att vi gör ungefär som vi brukar vid influensan. Där finns grunden, och det är en trygghet i en sådan här situation att man bygger på det som brukar fungera bra.

En sådan sak som lokaler är ändå en utmaning som man visste skulle komma när det kom ett vaccin. Borde ni inte kunnat ha det förberett?

– Vi har precis vaccinerat mot influensan i de lokalerna. Så det känner jag inte någon oro alls för.

Behöver hitta mer personal

Däremot finns ett tydligt frågetecken kring bemanningen. När hundratusentals västsvenskar ska vaccineras krävs mer personal som håller i sprutorna, än vad som finns anställda i nuläget.

ANNONS

Kommer det gå att hitta?

– Vi tror det. Vi har ju erfarenhet från svininfluensan när vi vaccinerade rätt många. Då hade vi rätt mycket extrapersonal inne, fast vi gjorde det ändå via vårdcentralerna.

– Men skulle vi göra en massvaccination nu tror jag att vi också skulle behöva titta om vi kan hitta någon mer som kan hjälpa oss externt. Med tanke på att vi har en pågående pandemi, och att våra vårdcentraler är rätt hårt belastade med att ta PCR-tester med mera. Så kan det finnas fler aktörer är det välkommet tror jag. Men där är vi inte riktigt klara.

LÄS MER:Pfizers vaccin godkänns i Storbritannien

Det som krävs är dessutom personal som är vårdutbildad.

– Du måste ha formell utbildning för att få godkänt att göra detta. Där är vi inte riktigt framme än, men extern hjälp tror jag att vi kommer behöva.

Det finns alltså vissa frågetecken kvar att räta ut innan de första västsvenskarna kan vaccineras mot covid-19. När det väl blir dags, åtminstone i större skala, tror Ann Söderström att det blivit januari.

– Vi jobbar väldigt mycket med att förbereda oss för att kunna vaccinera.

LÄS MER:Experterna om biverkningar och vaccinet mot covid-19

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS