Nilson Group och Scorett ser ut att gå mörk tid till mötes

Krisen i skobranschen blir allt djupare. Regeringens uppmaning att undvika fysiska butiker har slagit hårt mot en redan pressad bransch. Tillsammans med delar av övriga skosverige riktar nu Varbergsföretagen Scorettgruppen och Nilson Group skarp kritik mot regeringen och ställer krav på hjälp.

ANNONS
LocationVarberg||

Under sommaren och början av hösten skedde det en successiv återhämtning för skobranschen berättar Scorettgruppens vd Peter Blomquist. Försäljningen var inte bra. Men den steg från tapp i april på upp emot 50-60 procent till att i augusti och oktober stanna på omkring minus 15 procent. Den bilden delas av Magnus Nilsson, vd på Nilson Group.

– Men nu när regeringen går ut och avråder från att handla i butik så får det stora negativa konsekvenser på handeln direkt. Det är egentligen en skarpare åtgärd än i våras och vi tycker att den slår fel, säger han.

Nilson Group och Scorett tycker restriktionerna slår fel

Nilsson menar att någon trängsel har det inte varit fråga om i sällanköpsbutikerna på nio månader. Men trots det är det där som restriktionerna slår hårdast. Åker man istället till en livsmedelsbutik så är där fullt av folk och där gäller andra förutsättningar.

ANNONS

– Det känns inte riktigt som att regeringen har förståelse för hur det fungerar på lokal nivå, säger Magnus Nilsson.

Tillsammans med övriga undertecknare av det upprop som nu skickats ut vill Nilsson och Blomquist att regeringen ska agera. Likviditetskrisen är total på många håll inom branschen om det ska gå att rädda företagen behövs åtgärder nu. Inte i februari eller mars. Då är det redan försent skriver man i uppropet.

– Det är allvarligare nu än i våras. Bara idag på ”Blackfriday” tappar vi lika mycket som under halva mars, säger Peter Blomquist som är oroad för sitt företags framtid. Bara i Varberg handlar det om ungefär 75 arbetstillfällen.

Många butiker har redan fått stänga igen

Scorettgruppen har lagt ner 15 butiker under de senaste ett och ett halvt året. Inom kort kommer ytterligare fyra butiker att läggas ner.

– Vi lägger ner så fort hyresavtalen går ut om fastighetsägaren inte kan acceptera nya avtal som vi tror vi kan klara, säger Peter Blomquist.

På Nilson Group har också den senaste tiden präglats av nerlagda butiker.

– Bara i år har vi lagt ner ett 30-tal butiker. Det är lätt att göra en kalkyl på om det kommer att bära sig i samband med att ett hyreskontrakt går ut, säger Magnus Nilsson som inte vill spekulera om Nilson Groups framtid.

ANNONS

– Det är inte så mycket stöd vi behöver. Bara litegrann för att vi ska klara oss igenom den här tunga perioden innan det vänder, säger Magnus Nilsson.

Fakta: Skobranschens upprop - Nog Nu!

Undertecknare av uppropet är några av skodetaljhandelns största aktörer: Nilson Group, Scorettgruppen, Euro Sko Group Sverige AB, Bergqvist Skor AB, JF Johansson Skor AB, Jarméus Skor AB, Ryns Skovaruhus AB och ANWR Norden som är en förening för skohandlare.

Tillsammans har de hundratals butiker i runt om i landet som samtliga nu riskerar nedläggning.

De åtgärder man vill se är följande:

– Ett års ytterligare skatteanstånd

– Omställningsstödet är bra, men kravet på omsättningstapp måste sänkas till 20 procent.

– Arbetsgivaravgiften bör sänkas. Korttidspermittering är bra för att behålla kompetens. Men den arbetade tiden kostar fortsatt lika mycket för företagen.

– Staten bör ta 100 procent av sjuklönen de första 14 dagarna.

– Inför snabba och enkla hyresstöd som riktas till hyresgästerna och inte till fastighetsägarna.

ANNONS