Stationsbefäl Anders Persson har tankar om vilka som utför brotten, och varför just busskurer verkar vara så intressanta.
Stationsbefäl Anders Persson har tankar om vilka som utför brotten, och varför just busskurer verkar vara så intressanta. Bild: Håkan Johansson

Omfattande skadegörelse på busstationer i Halland kostar miljoner

Skadegörelsen på busshållplatserna i Varberg och Falkenberg har ökat under åren och kostar mångmiljonbelopp för Hallandstrafiken. Här är de hållplatser i Varberg och Falkenberg som drabbas oftast.

ANNONS
|

Hallandstrafiken lägger miljonbelopp varje år för att laga krossade busskurer i länet. År 2020 har det hittills anmälts över 150 fall i Varberg och Falkenberg. HN har granskat anmälningarna och stationsbefälet Anders Persson hos polisen i Falkenberg beskriver det som ett växande problem i området.

– Den senaste tiden har det kommit in många anmälningar och det är bra att det lyfts. Precis som med mycket annat i samhället måste vi hjälpas åt och om man som vuxen ser något får man gärna stoppa det eller ingripa, säger han.

Här krossas det flest busskurer i Varberg och Falkenberg

Både polisen och Hallandstrafiken lägger höga summor och mycket arbetskraft varje år på inkomna anmälningar. Yasmine Möllerström Henstam är presschef på Hallandstrafiken och berättar att det kostar upp till 4000 kronor att byta en glasruta, men att skadan ibland kan vara så omfattande att hela busskuren måste bytas.

ANNONS

– Det kan kosta upp till 40 000 kronor. Det har varit väldigt mycket de senaste åren och vi har sett hur det ökat. I våras hade vi en stor våg framförallt i Varberg.

Under året har 118 anmälningar inkommit till Varberg, och 36 stycken i Falkenberg. Stationsbefäl Anders Persson berättar dock att det bara är en handfull fall som leder vidare till utredning.

– När det kommer till oss är det någon som tar emot det och skriver anmälan. Sen granskar en förundersökningsledare och tar beslut om det finns något att utreda vidare på. Så detta är inte något som bara kommer in och läggs ner på fem minuter utan det ligger en del jobb bakom.

Unga tros vara överrepresenterade

Själv ser han inga speciella trender i vart vandaliseringen sker, ofta är det nära skolor men även ibland på en landsväg långt ute på landet. Däremot har han tankar om vilka som utför brotten, och varför just busskurer verkar vara så intressanta.

– Jag kan bara gissa men min erfarenhet säger att det bygger på att det är en fristående byggnad, ofta en bit från andra bostäder, där risken för att bli upptäckt är liten. Tror det mest är ungdomar som begår denna typen av brott.

ANNONS

Att unga kan vara överrepresenterade är en analys som delas på Hallandstrafiken, bland annat för att de ser en ökad trend runt skollov.

Vad gör ni från Hallandstrafikens sida för att motverka denna typ av skadegörelse?

– Det är jättesvårt och vi har utrett detta länge. Det som vi gör är att vi vädjar till allmänheten att meddela om de ser något avvikande, antingen till oss eller polisen. Våra chaufförer anmäler när de ser att något är förstört, men då är ju skadan redan skedd.

LÄS MER:Hallandstrafiken vill samverka mot skadegörelse

ANNONS