Hotellen i Falkenberg går på knäna

Med de nya råden tvärstannade hotellbokningarna och inplanerade konferenser stoppades. Hotellen i Falkenberg sliter nu för att överleva coronapandemin.

ANNONS
|

Stanna helst hemma och umgås med dina familjemedlemmar. Den uppmaningen från Folkhälsomyndigheten uppmuntrar inte direkt svenskarna att packa väskorna och ta in på hotell på annan ort.

Den tidigare hårt ansatta hotellbranschen fick ännu en käftsmäll när de nya råden presenterades i veckan. För Falkenberg Strandbad kom reaktionen omedelbart när Skåne och Västra Götaland fick hårdare restriktioner förra veckan.

Strandbaden tappade precis som Grand och Gekås

– Våra flesta kunder kommer just från de två regionerna. Både privata gäster och konferenser. Vi tappade tolv procent av beläggningen för november månad på några timmar i fredags, säger Kent Johansson, vd på Strandbaden.

– Det är den näst största kännbara effekten jag varit med om. I våras var det mer en chock för hela världen hur allt tvärtnitade. Nu rasade det igen men inte med samma chock.

ANNONS

Konferensverksamheten hade just börjat återhämta sig en aning berättar Kent Johansson. Men den tvärstannade återigen. Dessutom vågar folk inte boka in spontana hotellnätter framöver.

– Det slår hårt ekonomiskt, absolut. Det blir en månad med negativt ekonomiskt resultat. Men jag vill ändå tänka långsiktigt och hållbart. Jag är hoppfull om att vi kan vara uthålliga, säger han.

Hur uthålliga är ni?

– Vi kommer klara fler månader med negativt resultat men vi vet ju inte hur länge det kommer se ut så här. Förhoppningsvis blir det ett bättre utgångsläge till senvåren och sommaren. Vi får försöka ha lite is i magen, säger Kent Johansson.

Grand försöker hålla sig flytande

Även för Grand och Hwitan i Falkenberg blev de nya hårdare råden omedelbart kännbara för verksamheten.

– Det sista som kom var inte roligt. Det var som att det slog tvärstopp i allt. I går (läs onsdag) var en förfärligt dyster dag. Tio avbokningar varav tre konferenser som skulle ha förmiddagsfika, lunch och eftermiddagsfika, säger ägaren Alf Andersson.

Hur klarar ni av det här?

– Jag är mycket skeptiskt faktiskt. Vi håller oss flytande men de fasta kostnaderna ligger där, som hyra, el, vatten, mat och löner. Jag har ju varit med några år men det här är tufft, säger han och nämner fastighetskrisen när bankräntan låg på 18 procent.

ANNONS

Han hoppas ändå att folk fortsätter ta in på hotell. Falkenberg har vissa fördelar jämfört med hotellen i storstäderna.

– Helgerna har varit bra för oss. Det är många par som åker iväg och då väljer man småstäder för att slippa träffa för mycket folk. Där har vi lite försprång, säger Alf Andersson.

Mer avbokning än påbokning

Jan Westlund driver Ocean hotel. Han berättar att hotellet återhämtat sig efter den hårda pandemismällen i våras. Men att de senaste restriktionerna fått besökarna att boka av sina hotellnätter.

– Nu är det igång igen. Vi hanterar mer avbokning än påbokning. Hösten och vintern ser tuff ut. Vi kommer ha en viss beläggning, men vi pratar helt andra siffror, kanske 30-40 procent, säger han.

Hur klarar ni det ekonomiskt?

– Det är klart att det slår hårt. Det tog på kassan ganska hårt under de tuffa vårmånaderna. Vi stoppade blödningen i somras men det har inte återhämtas sig som det ska. Skulle det bli långdraget så kommer det bli konsekvenser.

– Det är en jobbig känsla att inte veta hur länge det kommer vara så här. Men vi får nog tänka att 2021 blir ett tufft år det med, säger Jan Westlund.

För Gekås hotell är det samma dystra prognos. Efter en nästan fullbelagd oktober månad på hotell och campingen har övernattningarna stannat av i Ullared.

ANNONS

– Totalt sett tappar vi ungefär 40 procent mot ett par veckor tidigare. Med de nya restriktionerna blev det jättemycket avbokningar. Jag tror det blir ännu tuffare framöver. Det känns ganska osannolikt att restriktionerna dras tillbaka efter tre veckor. Det är inte mycket som tyder på det, säger Gekås vd Boris Lennerhov.

ANNONS