2entertain hoppas på julteater med Kålles "Pippi" på Liseberg

Det höjda publiktaket till 300 personer verkar ge 2entertain och Kålle Gunnarsson möjlighet att spela Pippi Långstrump i Lisebergsteatern på jullovet.
– Det ser mycket ljusare ut, säger Janne Andersson.

ANNONS
|

2entertain hade ett ledningsgruppsmöte när regeringens besked kom att det maximala antalet sittande åskådare i teaterlokaler höjs till 300 från den 1 november.

– Minst en meters avstånd till varandra och det ska skapas förutsättningar att hålla det avståndet under arrangemanget. Två personer i samma sällskap får sitta tillsammans, säger kulturminister Amanda Lind (MP).

Musikal på Lisebergsteatern

Kålle Gunnarssons bolag Stage Fantasy och Falkenbergsbaserade 2entertain, som båda har stora ekonomiska svårigheter och själva säger att de närmar sig konkurs, förbereder nu en uppsättning på Lisebergsteatern.

– Vi har allting förberett och borde kunna spela "Pippi" som jullovsteater, med Kålle Gunnarsson som regissör, men vi har några detaljer som behöver kollas upp. Tidigare fanns ju ett undantag för att barn och funktionsvarierade inte skulle behöva själva och det vet vi inte om det finns kvar, säger Janne Andersson, vd på 2entertain.

ANNONS

Med tanke på att barnfamiljer är den stora målgruppen kan ett sådant undantag påverka hur många åskådare som kan få plats i en coronasäkrad Lisebergsteater.

Tradition på jullovet

Tidigare har 2entertain sagt att bolaget går back ekonomiskt på att spela för bara 50 personer, men med de nya reglerna kan den siffran höjas till omkring 180 åskådare.

– Ja, men det är inte som att tälja guld, utan det handlar om att Liseberg hjälper till med hyra och att vi andra inte kräver det som vi brukar få. Det viktiga är att hålla igång en tradition, säger Janne Andersson.

Det finns ingen garanti för att publiktaket ligger kvar till och med jullovet, så 2entertain och Stage Fantasy tar en kalkylerad risk om de väljer att sätta upp en musikal.

– Arrangörer inom kultur- och idrottssektorn har visat en tydlig vilja att kunna genomföra arrangemang och nu får de ta det här ansvaret. Det här betyder inte att faran är över i Sverige och ett stort ansvar vilar på arrangörerna, sa Amanda Lind under torsdagens pressträff.

Positivt för många biografer

Även för exempelvis biografnäringen är beskedet positivt.

– 300 är för de flesta biografer väldigt bra. Det här klarar 95 procent av alla Sveriges biografer, förutom några stora salonger, säger Peter Fornstam till TT

ANNONS

Han är vd för Svenska Bio, som äger Bio Capitol i Varberg, och tycker att höjningen den 1 november kommer för sent.

– Vi står just inför höstlovet, det hade varit väldigt skönt om det hade gällt från i morgon. Det är en av våra bästa veckor på året som vi nu inte får med.

Det är oklart om beslutet gör att fler bolag i nöjesbranschen kommer att överleva.

– Det ser väldigt olika ut om du är en liten arrangörsförening eller en stor privat teater. Vi har skjutit till miljoner i riktat stöd. Men det här innebär att alla de som har längtat efter att ha kultur och idrott i sina liv får se en match eller teaterföreställning. Det betyder mycket för vårt samhälle, säger Amanda Lind till TT.

Risk för att maxantalet sänks igen

Det var i slutet av september som regeringen föreslog en ökning från maximala 50 till 500 personer i teaterlokaler och på idrottsarenor från den 15 oktober. Men bara en vecka innan höjningen skulle träda i kraft drogs förslaget tillbaka på grund av att coronapandemin hade fått ny fart.

– Som vi ser det vill vi ha en försiktigare ingång i det här. Fungerar det här väl tror jag man kan höja det, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson till TT.

ANNONS

Statsministern är tydlig med att reglerna måste hållas, så att spridningen av covid-19 inte ökar.

– Om så inte skulle vara fallet kommer regeringen inte att tveka att justera ner till 50 igen, säger Stefan Löfven (S) till TT.

Dessutom kan lokala myndigheter att stoppa publik vid arrangemang där man tror att det är stor fara för smittspridning.

ANNONS