Magnus Stolpe leder skyddsjakten på vargen

Magnus Stolpe leder den halländska skyddsjakten på varg och är beredd att ge sig ut med ett jaktlag.
– Ingen av oss tycker att det är spännande eller kul, men vi tar ansvar för uppdraget vi har fått.

ANNONS
LocationVäröbacka||

Till och med den 6 oktober gäller länsstyrelsens beslut om skyddsjakt på varg i ett område kring gården mellan Sällstorp och Kungsäter där får har rivits vid fyra tillfällen.

Magnus Stolpe i Limabacka i Varbergs kommun har satt ihop ett jaktlag som avvaktar nya attacker eller observationer som är både färska och trovärdiga.

– Att hitta en varg genom att bara leta är i princip omöjligt. De kan röra sig tio-tolv mil per natt. Om någon ser en varg bör de snabbt skicka in bilder eller filmer till länsstyrelsen, säger den 56-åriga jaktledaren, som är kommunjägare och ordförande i Jägarförbundet i Kungsbacka, där han växte upp och har sin jaktmark.

ANNONS

Hur ser du på vargstammen?

– Vargen har ett berättigande även i min värld, men ska förvaltas precis som annat vilt. Min spontana reaktion när jag blev tillfrågad om att bli jaktledare var nja, det här vill jag nog inte, eftersom vargjakt är en så het potatis. Men sedan funderade jag en vända till och kom fram till att någon måste ta tag i det här.

Det känsliga läget gör att medlemmarna i jaktlaget är hemliga.

– Jag vill bara säga att det är ett litet team med lokalt folk som känner till området där vargen var, ihop med några jägare som jag känner väl och litar på, och en expert från en annan del av landet, som har specialtränade rovdjurshundar som kan släppas. Mig veterligen är det första gången det har utlysts skyddsjakt på varg i Halland. Tidigare rovdjursangrepp har varit av lodjur, säger Magnus Stolpe, som inte har fått ta emot några reaktioner sedan han blev skyddsjaktledare.

Andra regler vid skyddsjakt

Under en eventuell skyddsjakt gäller inte riktigt samma regler som vid vanlig jakt.

– Vi får exempelvis använda belysning och motordrivna fordon, även om vi inte får jaga vargen över en åker. Vi får använda elektroniska bildförstärkare också, men i ett skarpt läge tycker jag att det är tveksamt. Möjligen för att spana av en åker på natten, fortsätter Stolpe.

ANNONS

Som jaktledare är det Stolpe som ger skottlossningstillstånd.

– Vi har vanliga klass ett-vapen, som älgstudsare, men vid minsta lilla tveksamhet ska vi inte skjuta. Svenska jägare har hög etik och moral och hög acceptans bland folket och det ska vi vara rädda om.

Magnus Stolpe håller tummarna för att det inte blir fler vargattacker i Halland, även om det är störst chansa att hitta vargen då.

– Ja, experterna säger att vargen är lite däst efter att ha ätit och brukar vila.

Kan vargen attackera jaktlaget?

– Vargen är skygg och jag tror inte att någon har dödats under vargjakt i Sverige på flera hundra år. Det som hände på Kolmården där en anställd kvinna dödades berodde på att man inte hade respekt för att vargen är ett rovdjur som man inte ska gå in och klappa.

Magnus Stolpe har funderat en del på just konfrontationen mellan vilt och människa.

– Jag tycker att kommunerna borde ha en tjänst som viltvårdare eller liknande. De halländska kommunerna växer ju inåt landet och det blir bostäder och industrimark där de vilda djuren har gått i alla år. När man bygger vägar ska det vara gröna korridor, men ingen tänker på det när det gäller nya boställen, säger han.

ANNONS

Vargen kan vara i Småland nu

Enligt beslutet om skyddsjakt har jaktlaget bara rätt att skjuta en varg inom ett bestämt område. Det står inte att måste vara den varghane med beteckningen G9-20 som utförde attackerna utanför Varberg.

– Det var en förutsättning för att jag skulle tacka ja till uppdraget, säger Magnus Stolpe.

– Om vi i beslutet skriver att det ska vara G9-20 och en annan individ fälls så är det grovt jaktbrott. Så vi skriver inte så även om det är väldigt liten sannolikhet att en annan varg skjuts i området just de här veckorna, förklarar länsstyrelsens naturvårdshandläggare Martin Broberg, som i måndags fick in en möjlig vargobservation från Gislaved.

– Ja, vi har tidigare hittat spillning efter G9-20 i Jönköpings län, så det kan var den som är i Gislaved, men det vet vi inte. Från Halland har vi inte fått in några säkra observationer ännu.

ANNONS