Polisen ingriper mot ett antal djurrättsaktivister som kedjat fast sig vid ett slakteri i Attersta utanför Örebro i april 2018.
Polisen ingriper mot ett antal djurrättsaktivister som kedjat fast sig vid ett slakteri i Attersta utanför Örebro i april 2018. Bild: Pavel Koubek/TT

Samma aktörer tros ligga bakom flera nätverk

Center mot våldsbejakande extremism, CVE, är intresserad av den brottsliga djurrättsaktivismen. – För att de sysslar med en ideologiskt inspirerad kriminalitet, säger Jenny Sonesson, pressansvarig på CVE.

ANNONS
|

Djurrättsrörelsen klassas inte som en egen våldsbejakande extremistmiljö, enligt Säkerhetspolisens definition. Den anses inte vara samhällsomstörtande.

Säpo identifierar tre rörelser: Våldsbejakande islamism, våldsbejakande högerextremism och våldsbejakande vänsterextremism.

Forskningen om just djurrättsaktivister är begränsad. Men hotfulla aktioner mot djurbönder runt om i landet har gjort att CVE intresserar sig för frågan.

– Det rör sig ofta om brottslig verksamhet. De hotar och förstör annans egendom, säger Jenny Sonesson. Vi lyfter fram det brottsliga, att de slår mot vanliga bönder. Det kan i förlängningen hota landets försörjningssystem.

I en nyligen publicerad sammanställning om fenomenet konstaterar CVE att aktörerna saknar en strukturerad ledning, liksom medlemskap och medlemsavgifter. Allt för att undgå upptäckt.

ANNONS

I stället består organisationerna av löst sammansatta ideologiska nätverk som inte sällan överlappar varandra och som även agerar internationellt. Våldsamma metoder anses vara ett legitimt sätt att nå de politiska målen.

Trakasserier, hot och misshandel är inte ovanligt. Däremot hör mycket grovt våld, som sprängningar och mordförsök, till ovanligheterna. Men kan inte uteslutas i framtiden, skriver CVE i rapporten.

– Dessa brottsliga djurrättsaktivister är väldigt obehagliga. Mer än ivriga djurvänner, säger Jenny Sonesson.

Fakta: Våldsbejakande djurrättsgrupper

• Djurens befrielsefront: Grundades i Storbritannien 1976 under namnet Animal liberation front (ALF). Har funnits i Sverige sedan mitten av 80-talet. Saknar central styrning och hierarki. Vem som helst kan agera i gruppens namn. Har bedrivit kampanjer mot lantbrukare och forskare som ägnar sig åt djurförsök, utfört skadegörelse mot jakttorn, djurparker, bondgårdar, pälsbutiker och snabbmatsrestauranger. Har också anlagt mordbränder.

• Djurrättsmilisen: En utbrytargrupp från ALF, bildad i Storbritannien 1982. Förespråkar våld mot människor som ett medel för att uppnå ”djurens befrielse”. Aktivister har bland annat dömts för mordhot, mordbrand och brott mot griftefriden. Som logotyp används en grön stjärna bakom ett automatvapen eller en gevärsbeväpnad björn.

Djurfront: En svensk våldsbejakande djurrättsorganisation som grundades 2017. Tros bestå av ett litet antal mycket aktiva personer. Anhängare har dömts för såväl misshandel som våld mot tjänsteman. Ska även ha deltagit och visat stöd för mordhot, mordbränder och andra allvarliga aktioner.

• Hunt Saboteurs Sweden (HSS): Ursprungligen en brittisk grupp. Utför aktioner mot jakt och jägare. Man skrämmer bort djur, vandaliserar jakttorn och konfronterar jägare. Aktivisterna kan mycket väl vara samma personer som agerar bakom namnet Djurfront.

Källa: CVE

LÄS MER:Terrorn mot djurbönderna fortsätter

LÄS MER:Djurfront: Människor ska inte ha djur

LÄS MER:Samma aktörer tros ligga bakom flera nätverk

ANNONS