Så hanterar campingen coronapandemin

Kristi himmelsfärdshelgen blev ett första smakprov på sommarens troliga tillströmning av turister till Falkenberg. Skrea camping tog emot över 300 gäster. Men hur tacklar de direktiven i coronapandemin?

ANNONS
|

– Helgen har varit bra, nästan en liten vibb av sommaren. Det har varit mycket barn och folk i rörelse, säger Jan Westlund.

Han driver sedan i oktober Skrea camping tillsammans med Ulrika Westlund och Marika och Mikael Sundström. De berättar att helgen lockade en bit över 300 ekipage plus gäster till många av deras 49 stugor.

Gästerna har främst kommit från närområdet, som Göteborg, Jönköping och Borås. Men även från de närmsta krokarna.

– Det var några som kom från Tvååker. Jag tror många tycker det är skönt att byta miljö i dessa tider, säger Ulrika Westlund.

Hur har ni hanterat tillströmningen med tanke på coronaviruset?

ANNONS

– Vi försöker sprida ut vagnarna mer och ha lite mer luft mellan dem än vanligt. Sedan har vi städare som städar flera gånger om dagen i servicehusen, säger Marika Sundström.

Vad har ni fått för respons av besökarna?

– Folk ringer oftast i förväg och vill veta hur vi tänker. Sedan har jag frågat de som lämnat efter helgen och de har varit väldigt positiva. Det är ingen som har något negativt att säga, säger Marika Sundström.

Ägarna har storsatsat inför sommaren

Till sommaren förväntas än mer turister anlända. Skrea camping har 500 platser plus stugor. De nya ägarna har storsatsat med uppfräschning av reception, stugor och byggt en ny scen för uppträdanden. Glasshuset ska öppna upp en glasseria och en barnklubb med nya maskoten Campis ska underhålla de yngsta besökarna.

Dessutom pågår byggnation av två pooler i området. Frågan är hur de ska tänka med tanke på att Folkhälsomyndighetens restriktioner lär finnas kvar över sommaren.

– Vi har inte planerat något extra i nuläget. Men man får vara mer flexibel. Skulle vi känna att det blir för stort tryck på servicebyggnaderna kanske vi får ställa upp 20 bajamajor som folk kan använda, säger Jan Westlund.

– Men det är inte så svårt egentligen, det är sunt förnuft som gäller. Vi har alltid varit i servicebranschen och det gäller att vara kreativ och hitta på lösningar, fyller Ulrika Westlund i.

ANNONS

Hur tänker då campinggästerna själva? Vid den gemensamma diskmaskinen på Skrea camping står Nina Börgel och Andreas Resare från Lindesberg. De har firat helgen i Falkenberg och även passat på att gifta sig på Skrea strand.

Paret kommer för första gången ha sin husvagn uppställd på campingen hela säsongen.

– Vi undviker att gå på toa och duscha i de gemensamma utrymmena. Vi försöker vara mer i husvagnen och träffar inte så många andra, säger Nina Börgel.

De tänker ha samma taktik i sommar.

– Så länge man tänker på det är det nog ingen fara. Man behöver ju inte springa i affärer lika mycket, vi undviker exempelvis Gekås. Sedan kanske campingen kan sätta upp uteduschar som man kan duscha i, funderar Andreas Resare.

Tror på fler toabesök i husvagnen

En bit bort håller Tommy och Lotta Johansson på att greja vid sin uppställda husvagn med tillhörande yttertält.

– Jag tycker att de flesta sköter det bra, sedan finns det alltid undantag. Det är ju ganska enkelt egentligen: håll avstånd och tvätta händerna ofta. Sedan tror jag att fler kommer använda sina egna toaletter, säger Lotta Johansson.

Är ni oroliga inför sommaren?

– Nej, det kan jag inte påstå. Jag har ett yrke där jag träffar mycket folk hela tiden. Jag kan lika gärna bli smittad på Ica som här. Man får göra det bästa av situationen, det sunda förnuftet måste gälla, säger Tommy Johansson.

ANNONS
ANNONS