Rekord är till för att slås, sägs det. Men det finns några NHL-rekord som är så gott som oslagbara.
Rekord är till för att slås, sägs det. Men det finns några NHL-rekord som är så gott som oslagbara. Bild: Skärmdump

Här är NHL-rekorden som aldrig (?) kommer slås

Det sägs att rekord är till för att slås. Men ibland är det lättare sagt än gjort. Här är en lista på några NHL-rekord som, med största sannolikhet, aldrig kommer bli slagna.

ANNONS
|

Foto: TT/Bildbyrån

Källa: TSN, Sportsnet, NHL, Eliteprospects

Bild: RAY STUBBLEBINE

2 857 anledningar till att Gretzky var bäst

grade crossed
Vi inleder den här listan med det kanske mest uppenbara rekordet: Wayne Gretzkys poängtotal på otroliga 2 857.

Vilket är 936 poäng mer än vad tvåan Jaromir Jagr, som dessutom spelade drygt 200 fler matcher i ligan, mäktade med.

Än mer imponerande: Skulle man plocka bort alla Gretzkys 894 mål (vilket också är ett rekord) och endast räkna hans 1 963 assist (Rekord? Ja), så skulle han ändå ligga högst upp på listan.

Man får inte smeknamnet "The Great One" och sitt nummer 99 pensionerat, av samtliga NHL-lag, endast för lång och trogen tjänst.

Teemu Selännes otroliga rookie-säsong

grade crossed
En av de mer klassiska målgesterna i NHL:s mer än hundraåriga historia är när Teemu Selänne kastade upp handsken i luften och "sköt ner den" med sin klubba.

Men vad var det som föranledde det vilda firandet under en grundseriematch mot Quebec Nordiques 1993? Den då 22 år unge finske forwarden hade precis fullföljt sitt hattrick och skjutit sitt totalt 54:e mål för säsongen – under sin första säsong i NHL.

Vilket innebar att han slog Mike Bossys rookie-målrekord från 1978. Men "The Finnish Flash" slog inte bara rekordet – han krossade det.

När säsongen var över landade slutnoteringen på makalösa 76 mål. Ingen har ens varit i närheten av den noteringen.

"Närmast" var Alexander Ovechkin med sina 52 fullträffar säsongen 2005/2006. Som grädde på moset gjorde Teemu Selänne totalt 132 poäng under sin rookiesäsong. Även det ett svårslaget rekord.

När Dave Schultz slog sig in i rekordboken

grade crossed
Att möta Philadelphia Flyers på 70-talet innebar en stor risk att åka på stryk.

Laget, som fick smeknamnet "Broad Street Bullies", hade bunkrat upp med ett gäng minst sagt hårdföra spelare, vars primära uppgifter var att sätta skräck i motståndarna – oftast med hjälp av knogarna.

Största mobbaren på Broad Street, ja det var Dave Schultz. Råskinnet fick smeknamnet "The Hammer" av anledningar jag tror du kan räkna ut själv. Vilket ledde till att han var en stammis i utvisningsbåset.

Eller. Tja, han var nästan oftare där än på avbytarbänken. Säsongen 1974/75 var Schultz nämligen utvisad hela 472 (!) minuter under sina 76 matcher – vilket innebär ett snitt på strax över sex minuter per match.

Numer är utpräglade slagskämpar ett minne blott i NHL och för att sätta det hela i perspektiv: Toppnoteringen för utvisningsminuter på en säsong, de senaste fem åren, är 212 minuter. Det är helt enkelt ett rekord från en svunnen tid, vilket nog många tackar för.

Mosienkos blixtsnabba hattrick

grade crossed
Vad hinner du göra på 21 sekunder? Själv hinner jag knappt göra i ordning en ostmacka. I alla fall inte om allt inte redan är framplockat och redo. Kanske om jag köpt färdighyvlad ost. Men det blir en nagelbitare.

Om det var någon som, av någon otroligt märklig anledning, gjorde i ordning en ostmacka på Madison Square Garden 23 mars 1952 missade hen troligtvis ett stycke hockeyhistoria.

21 sekunder var nämligen allt Chicago Blackhawks Bill Mosienko behövde på sig för att göra ett hattrick mot New York Rangers.

Snabbare än så har inte ett hattrick gjorts, närmast kom Montreal Canadiens-legendaren Jean Beliveau när han satte tre mål på 44 sekunder 1955.

Martin Frk – kort och gott

grade crossed
Okej. Det här är väl kanske inte ett regelrätt rekord. Men ändå värt att nämnas.

När tjecken Martin Frk, ja han heter så, gjorde sin debut 2016/2017 skrev han historia. Han blev då den förste NHL-spelaren att inte ha en vokal i sitt efternamn.

Och eftersom vi kan lova att ingen NHL-spelare i framtiden kommer ha färre vokaler i sitt efternamn så får den 26-årige tjecken ändå en plats på den här listan.

Grattis till Frk!
Bild: fhj

Henri Richards Stanley Cup-bonanza

grade crossed
Om en gång är ingen gång, två gånger en vana, och tre gånger en tradition. Vad blir då 11 gånger?

Att Montreal Canadiens under 50- och 60-talet lyfte Lord Stanleys Cup var lika frekvent återkommande som jultomten eller en Gyllene Tider-återförening.

En central figur i det o så dominanta Canadiens var Henri Richard. Klubbikonen som var med och lyfte Stanley Cup över huvudet hela 11 gånger mellan 1956 och 1973.

Ingen annan har, som spelare, stått som mästare lika många gånger. Frågan är om hockeyn eller det eviga lyftandet av den 15 kilo tunga pokalen slet mest på kroppen

Här kan vi även smyga in att Montreal Canadiens har korats som mästare hela 24 (!) gånger, senast var 1993. Vilket också är ett rekord som inte kommer slås inom en överskådlig framtid.

Speciellt inte eftersom tvåan, Toronto Maple Leafs, ligger elva titlar bakom.

Glenn Halls enorma uthållighet

grade crossed
Många av ovan nämnda rekord kommer inte slås på grund av hur NHL har förändrats genom tiderna.

Här är ännu ett exempel:

Förr hade man främst en målvakt som stod. Punkt. Lyckades målvakten hålla sig hel och frisk, ja då fanns det ingen anledning att han inte skulle stå.

Så kort och gott kan vi konstatera att Glenn Hall har rekordet i att hålla sig hel och frisk. Målvaktslegendaren stod i makalösa 502 (!) hela grundseriematcher på raken.
Detta trots att han inte, fram till väldigt sent i karriären, spelade med något skydd för huvudet.

Hur sviten bröts? Inför en match mot Boston Bruins 1962 böjde sig Hall ner för att spänna fast ena benskyddet när han helt plötsligt kände smärta i ländryggen.

Hall, som helt plötsligt inte kunde böja sig ordentligt, valde trots allt att starta matchen. Men till slut fick han kasta in handduken och lämna isen.

En remarkabel svit fick ett lika remarkabelt slut.
Bild: Ray Lussier

När Bobby Orr förändrade sporten

grade crossed
Bobby Orr var backen som också ville vara med.

På 70-talet var det inte tal om att en back primärt skulle bidra offensivt, Orr ändrade på det – totalt.

Säsongen 1969/70 blev han den första backen i ligans historia att vinna den totala poängligan med sina 120 poäng, vilket då var ett poängrekord för positionen.

Nästkommande säsongen växlade han upp ett snäpp till och producerade makalösa 139 poäng, vilket placerade honom tvåa i den totala poängligan och än i dag står sig som rekord.

För att du ska förstå hur udda det var med en back som producerade en sådan mängd poäng kommer här topp tre från backarnas poängliga säsongen 1970/71:

1. Bobby Orr, 139 poäng
2. J.C. Tremblay, 63 poäng
3. Dale Tallon, 56 poäng

Värt att poängtera är också att endast fem backar genom tiderna har mäktat med 100 poäng, eller mer, under en säsong.

En av de få som tagit sig över den magiska gränsen, näste man på den här listan, var dessutom förtvivlat nära att slå sanslösa poängrekord.

Målsprutan Paul Coffey

grade crossed
Det finns bara en back som kan mäta sig med Bobby Orr när det kommer till poängnoteringar per säsong. Nio av de tio bästa poängnoteringarna genom tiderna står Bobby Orr (fem) och Paul Coffey (fyra) för.

Coffey var även skrämmande nära att slå Orrs poängrekord säsongen 1985/86 – han var en ynka poäng från en tangering.

Samma säsong lyckades den då 24-årige backen dock skriva in sig i historieböckerna och slå ett annat rekord som Orr innehaft. Nämligen målrekordet. 48 mål.

et var vad Paul Coffey mäktade med, ett så gott som oslagbart rekord som ingen ens närmat sig. I modern tid var Mike Green, då i Washington Capitals, närmast med sina 31 mål säsongen 2008/2009.
Bild: Smith

Slagpåsen Washington Capitals

grade crossed
Det här är kanske det minst smickrande rekordet på den här listan.

Året var 1974 och Washington Capitals skulle spela sin historiska första säsong i NHL. Det slutade i ett monumentalt magplask. Inte för att någon trodde att det skulle bli någon Stanley Cup-seger, eller ens något annat än en bottenplacering.

Men mer än blott åtta (!) segrar kanske man hade förväntat sig? Det är den svagaste noteringen ett lag någonsin gjort sedan man började spela 80 matcher i NHL.

Två lag har varit och nosat på detta usla facit. Ottawa Senators och San José Sharks vann endast tio, respektive elva, matcher under deras första säsong 1992/93.

Nuförtiden har NHL valt att, på olika sätt, underlätta för nykomlingar i ligan, just för att de inte ska bli slagpåsar i början. Vilket inte minst funkade på Vegas Golden Knights som, säsongen 2017/18, tog sig hela vägen till Stanley Cup-finalen som nykomling.
Bild: Murray

Wayne Gretzkys 50 mål på 39 matcher

grade crossed
Låt oss runda av den här listan på samma sätt som vi inledde: med Wayne Gretzky.

Han har otaliga rekord (61 stycken) och hela den här listan skulle mycket väl kunna vara en hyllning till nummer 99.

Men vi avslutar rekordet som "The Great One" själv sagt att han är mest nöjd över.

Till att börja: Att göra 50 mål på en 82 matcher lång säsong är en drömgräns för många. För de allra största var det inte att nå gränsen som var målet, utan att göra det så snabbt som möjligt.

Innan Gretzky hade endast två spelare (Maurice Richard och Mike Bossy) mäktat med att göra 50 mål på 50 matcher, alltså snitta ett mål per match.

Men Gretzky. Tja, han nådde 50-målsgränsen på överljudshastighet.

Han gjorde det redan under säsongens 39:e match med sina fem mål mot Philadelphia Flyers, 1981. Vilket innbear att han snittade 1,28 mål per match.

I skrivande stund är det totalt fem stycken som har klarat av att nå den magiska 50-målgränsen på som mest lika många matcher.

Men Wayne Gretzky har aldrig behövt oroa sig över att någon skulle göra det snabbare.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS