Christofer Bergenblock (C).
Christofer Bergenblock (C).

Varberg bäst i Halland på miljö

Vi är bra, men inte tillräckligt bra.

ANNONS
LocationVarberg||

Svar

på ”Varberg borde utlysa nödläge för klimatet

För alla oss som tycker att miljö- och klimatfrågorna är viktiga finns all anledning att vara tacksamma över det enorma genomslag som den skolstrejkande klimatkämpen Greta Thunberg har fått. Hennes engagemang har gett miljöringar på vattnet runt om i Sverige och i stora delar av världen. Därför finns det förstås all anledning för både Varberg och Sveriges övriga kommuner att utvärdera sitt miljö- och klimatarbete. Hur bra är vi? Hur kan vi bli ännu bättre?

Häromdagen kom tidningen Aktuell Hållbarhets årliga miljöranking, som gav Varberg en hög placering bland Sveriges kommuner. På den totala listan av Sveriges 290 kommuner hamnade vi på plats 25, i kategorin ”Mindre städer och landsbygdskommuner” hamnade vi på plats tre och bland de halländska kommunerna hamnade vi på första plats. Det betyder att vi är bra, men inte att vi är tillräckligt bra.

ANNONS

Varberg är medlem i Sveriges ekokommuner och har ett omfattande hållbarhetsprogram, som knyter an till FN:s globala hållbarhetsmål i Agenda 2030. Hållbarhetsarbetet innehåller flera olika dimensioner varav klimat är en central del. Därför görs det också ett stort arbete just kring klimatfrågan, vilket vi ser inom flera olika områden i Varberg.

Kommunen arbetar i dag med ett tydligt hållbarhetsperspektiv i hela samhällsplaneringen, där infrastrukturen för gång- och cykelvägar blir allt bättre samtidigt som kollektivtrafik byggts ut ordentligt under senare år. Även infrastrukturen kring laddpunkter för elbilar har börjat byggas ut, men behöver intensifieras. Den kommunala fordonsflottan är idag fossilfri till 80 procent, men målet är förstås att den ska bli helt fossilfri.

Kommunstyrelsen har precis beslutat om att ta fram en träbyggnadsstrategi för ett mer klimatsmart byggande och för den nya stadsdelen Västerport har det tagit fram ett separat hållbarhetsprogram, som kommer göra stadsdelen till Varbergs mest miljöriktiga. Kommunens energibolag har en portfölj med 100 procent förnybara energikällor och kan stoltsera med Sveriges näst största solkraftspark.

Även i matfrågan arbetar kommunen klimatsmart och medvetet genom att följa SMART-konceptet, som bland annat innebär mer vegetabilisk och ekologisk mat. Det pågår också ett arbete kring cirkulär ekonomi med mer av återvinning och återbruk. Detta märks till exempel genom den nya återvinningscentralen på Holmagärde där det nu går bra att lämna in material för återbruk.

ANNONS

Varberg har alltså ett medvetet och ambitiöst arbete kring miljö- och klimatfrågorna vilket placerar oss högt i ett Sverigeperspektiv, men vi är långt ifrån tillräckligt bra. Vi behöver växla upp miljöarbetet ytterligare och exempelvis bli ännu bättre på uppföljning av vad som görs i våra nämner och bolag. Att ”utlysa nödläge för klimatet” löser tyvärr inga problem, men tack vare er som driver på får vi politiker ännu mer kraft att fortsätta med och intensifiera det viktiga arbetet för en hållbar framtid.

Christofer Bergenblock (C)

1:e vice ordförande

Kommunstyrelsen

LÄS MER:V har motionerat om en kommunal koldioxidbudget

ANNONS