Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Extinction Rebellion och Parents for Future Berlin vid en protest mot Australiens klimatpolicy utanför Australiens ambassad i Berlin i januari.  Bild: Michael Sohn
Extinction Rebellion och Parents for Future Berlin vid en protest mot Australiens klimatpolicy utanför Australiens ambassad i Berlin i januari. Bild: Michael Sohn

XR behövs som väckarklocka

Går ett steg längre än att bara prata om klimatkrisen.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "På vilket sätt stärker Extinction Rebellion demokratin?"

Tack för dina frågor om Extinction Rebellion Jan Sture.

”Livet är väldigt farligt. Inte på grund av ogärningsmän, utan snarare på grund av personerna som sitter och tittar på medan det händer.” Albert Einstein.

XR behövs som väckarklocka, så länge krisen står obesvarad ska larmet tjuta. XR går ett steg längre än att bara prata om klimatkrisen. Vi kräver handling, blockerar kolgruvor, protesterar mot bankernas investeringar i fossil energi mm. Vi kämpar mot enorma krafter, det är Davids kamp mot Goliat.

Lägg gärna din energi på att skydda skapelsen Jan Sture, istället för att bekämpa oss som kämpar för den. Vi gör det här av kärlek. Dina frågor om demokrati är däremot befogade, vi måste värna demokratin och ifrågasätta alla initiativ till att förändra den. Bra!

Det finns exempel på demokratiska system med medborgarråd från Irland, Polen och Indien. Det är inget nytt. Ett medborgarråd som är ett slumpmässigt urval av medborgare genom lottning, kan ge grupper som vanligtvis står utanför makten möjlighet att få sin röst hörd. Det skulle kunna förstärka demokratin. Jag skulle aldrig ställa mig bakom ett krav som hotar demokratin.

Frågan om medborgarråd bottnar i att dagens system inte skyddar framtiden bra nog. För mig är det djupt orättvist att vi som lever i dag utrotar arter och förstör ekosystem. Varför omfattas inte kommande generationer och naturen av demokratiska rättigheter? Vi måste agera och protestera när våra barns framtid hotas. För ingen annan kommer att göra det åt oss.

Palle Nielsen

miljödebattör