Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Prioriteringsordningen inom psykiatriska öppenvården gör tillgängligheten sämre, skriver insändarskribenten.
Prioriteringsordningen inom psykiatriska öppenvården gör tillgängligheten sämre, skriver insändarskribenten.

VPM borde vilja ha välmående patienter

Tillgängligheten är ännu sämre än den varit.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

När man har problem med bemanningen i psykiatriska öppenvården (VPM) i Varberg finns det en prioriteringsordning man använder och just nu är läget sådant. Det innebär att tillgängligheten är ännu sämre än den varit. Hur kan man prioritera när man inte talat med patienterna så man vet hur måendet är?

Det är ett problem att man inte har samma verklighetsuppfattning av vården som patienterna/brukarna. Tillgängligheten är nu så dålig att man bland patienterna säger att enda sättet att få vård och samtal är att åka upp till PIVA på sjukhuset. Att flytta problemen från öppenvård till dygnet runt-vård är ingen lösning och orsakar mycket onödigt lidande.

Det hänvisas ofta till att man inte har ekonomiska resurser, att man måste banta budgeten. Välmående patienter är bra för alla parter. Man silar mygg och sväljer kameler när man inte sätter in resurser i ett tidigt skede istället symptombehandlar man medicinskt och sparar in på samtal och terapeutisk behandling som kräver personalresurser. Då får man långvariga sjukdomsförlopp som kan räknas som vårdskada. Det måste vara en målsättning att bota psykisk ohälsa. Kvalitén och trovärdigheten för VPM är inte stor just nu. Jag hoppas att man också är uppmärksam på den somatiska hälsan. Hjärt- och kärlsjukdomar förekommer i hög grad hos patienter med psykisk ohälsa och där behöver psykiatrin som helhet förbättra sig. Samsjuklighet är ett stort problem. Uppdraget för VPM är att bedriva en god psykiatrisk vår för de som behöver det och det kan man inte leva upp till. Till att börja med måste man vara nåbar.

Monica Isaksson

brukarinflytanderepresentant

RSMH Varberg