Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Vindkraftverk på Gotland. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Vindkraftsutbyggnaden är både mycket stor och snabb

Det är märkligt att vilja ha kvar olönsamma kärnkraftverk!

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "Vindkraften räcker inte till!"

I ett svar på min insändare hävdar Warborn/Stenkil att vindkraftsutbyggnaden i Sverige är tidsödande och otillräcklig. De borde inse att om det byggs vindkraft på fem år som kommer att ge ett tillskott på 18 TWh (som motsvarar både R2 och R1 och en reaktor till i deras klass) så är detta såväl en mycket stor som en mycket snabb utbyggnad. Det är en fördubbling av vindkraftens energibidrag på bara fem år. Framöver finns scenarier som pekar på fortsatt stor utbyggnad av vindkraften, ytterligare 35-65 TWh diskuteras.

Energiöverenskommelsen mellan fem partier (bland annat M) anger 100% förnybar elproduktion som ett mål. Överenskommelsen bör Warborn/Stenkil känna till och respektera. Upplysningsvis så säger denna överenskommelse att det inte finns något (politiskt) stoppdatum för kärnkraft. Det går även bra att bygga nya kärnkraftverk enligt överenskommelsen. Vattenfall säger dock att kalkylen för ny kärnkraft inte är hållbar samt att R1 och R2 är olönsamma!

Warborn/Stenkil är vidare bekymrade över brister i våra kraftnät. Ja, dessa finns och har funnits ett bra tag. Att näten inte kontinuerligt byggts ut när våra samhällen och infrastruktur vuxit de senaste decennierna är något som vi nu måste åtgärda. Detta oavsett vilka energikällor som står för elproduktionen.

Det märkliga är att Warborn/Stenkil tycks se det som en omöjlighet att vi bygger ut våra nät i Sverige så att till exempel en ökad elproduktion i Norrland kan nyttjas söderöver. Men några rader senare så ser de bara möjligheter vad gäller Sveriges förmåga att exportera elkraft långväga sträckor till kontinenten. Ett ologiskt resonemang!

Slutligen anser Warborn/Stenkil att “rimliga åtgärder” måste vidtas för att behålla reaktorerna på Ringhals. Fram till en viss gräns har Vattenfall vidtagit livsuppehållande åtgärder gällande R1 och R2. Men när rimligheten, ekonomiskt och tekniskt, inte längre fanns så beslutades om stängning. Detsamma gällde även O1 och O2. Det är märkligt att vilja ha kvar olönsamma kärnkraftverk!

Glenn Wahle