Merparten av den vindkraft som planeras i Sverige i dag kommer att byggas i Norrland, där vi redan har stora problem att överföra elen till södra Sverige där den stora efterfrågan finns, skriver insändarskribenterna.
Merparten av den vindkraft som planeras i Sverige i dag kommer att byggas i Norrland, där vi redan har stora problem att överföra elen till södra Sverige där den stora efterfrågan finns, skriver insändarskribenterna. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Vindkraften räcker inte till!

Det duger inte längre med "business as usual".

ANNONS
LocationHalland||

Svar

till Glenn Wahle

Det svenska energisystemet är ansträngt på flera fronter. Här och nu vad gäller elnätet och på sikt också vad gäller själva produktionen. Glenn Wahle hävdar i en insändare i HN 22/8 att det kommer räcka att bygga ut vindkraften för att klara Sveriges energiförsörjning. Det är en alldeles för optimistisk – och potentiellt ödesdiger – förutsägelse om framtiden. Situationen är mycket mer allvarlig än att det duger med ”business as usual”.

Redan nu är kapacitetstaket i elnätet nått på många platser och kombinerat med många år av underinvesteringar tvingas industrier att avstå från att bygga ut. Samtidigt ska fordonsflottan gå från fossil- till eldrift, vilket kommer att öka efterfrågan på el ytterligare. På vissa håll är det med nöd och näppe som Sverige klarar elförsörjningen i dag – något vi kan glömma att klara vid en snabb nedstängning av kärnkraften. Att bygga ut vindkraften kommer inte räcka.

ANNONS

Merparten av den vindkraft som planeras i Sverige i dag kommer att byggas i Norrland, där vi redan har stora problem att överföra elen till södra Sverige där den stora efterfrågan finns. Kärnkraften har varit och är fortfarande helt nödvändig för balansen i energisystemet och för att vi ska kunna säkerställa en tillräcklig energiproduktion här i södra Sverige. En pålitlig baskraft som levererar dygnets alla timmar oavsett väder. Tack vare den kan företag och privatpersoner känna sig trygga med att det finns ström i väggen när man trycker på knappen. Följer vi kärnkraftsmotståndarnas linje är det långt ifrån självklart.

Förutom att garantera en trygg och koldioxidfri energiförsörjning här hemma menar vi att Sverige borde gå före i Europa och bidra till omställningen på kontinenten. Vi har bland de bästa förutsättningarna av alla länder att erbjuda billig och ren energi till de länder som vill bli kvitt beroendet av smutsig kol och gas. Med mer av både kärnkraft, vatten-, vind- och solkraft kan vi bli en viktig spelare på den europeiska energimarknaden. Men då kommer vi varken ha tid eller råd att vänta de decennier som det skulle ta att ersätta kärnkraften med vindkraft.

Istället för otidsenligt kärnkraftsmotstånd som bygger på gamla ”sanningar” borde Sverige bejaka den smarta energimix vi lyckats bygga upp och exportera den till fler. Så kan vi skapa konkurrenskraft för våra företag samtidigt som vi värnar klimatet. Vi ser gärna mer vindkraft i Sverige, men den kommer inte räcka på långa vägar i den omställning vi har framför oss. Därför måste alla rimliga åtgärder vidtas för att behålla reaktorerna på Ringhals i drift.

ANNONS

Jörgen Warborn (M)

EU-parlamentariker från Varberg

Ann-Charlotte Stenkil (M)

kommunstyrelsens ordförande i Varberg

ANNONS