Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Vilda bin behöver mat och bostad. Maten får den från blommande växter.  Bild: Michael Probst
Vilda bin behöver mat och bostad. Maten får den från blommande växter. Bild: Michael Probst

Vill du ha godare jordgubbar? Hjälp våra vilda bin!

Många frukter och bär är beroende av pollinering.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

De flesta har nog hört att många insektsarter blir färre. Det gäller inte minst pollinatörerna som vi är beroende av, bland annat våra vilda bin. I Sverige finns cirka 300 arter vilda bin och runt 1/3 är i dag hotade eller nära hotade. Många frukter och bär som vi odlar är beroende av pollinatörer för att vi ska få till exempel äpplen, raps eller jordgubbar. Jordgubbar som bara har blivit pollinerade av en art, blir små och sura. Här krävs pollinering av flera olika arter för att vi ska få stora och söta bär. Därför räcker det inte att skaffa tambin.

Vilda bin behöver mat och bostad. Maten får den från blommande växter. Bon gräver de antingen i öppen sand eller har i ett litet hål, till exempel i gammalt trä. Eftersom blommorna har minskat på landsbygden är det viktigt att odla blommor i din trädgård. Fråga på plantskolan efter bi-växter och undvik sterila och fyllda sorter. Varför inte skapa några kvadratmeter slåtteräng i ett hörn av gräsmattan? Lägg upp en hög med sand i ett soligt läge i trädgården eller bygg ett insektshotell till balkongen. Ett insektshotell bygger du lätt av några bitar bambupinnar och vassrör som hängs upp mot en solig vägg.

Minst lika viktigt som det vi kan göra själva är att ställa krav på kommunen och andra stora markägare. Prata med ditt bostadsbolag, golfklubb och vägförening. Ni kanske kan skapa en bi-rabatt på gården, så in ängsväxter mellan greenerna eller skapa en blomrik vägkant. Många gräsytor skulle kunna skötas som ängar istället för att ständigt klippas. Fråga dina kommunpolitiker och EU-valskandidater vad de vill göra för att hjälpa pollinatörerna. Tillsammans kan vi hjälpa de vilda bina och få en vackrare kommun på köpet.

Naturskyddsföreningen i Varberg