Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Ska tusentals kor släppas ut i det fria? Bild: Gorm, Kallestad

Vill djurrättsaktivister att djur ska utrotas?

Hur ser lösningen ut om vi slutar äta kött och mjölkprodukter?

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "Ät inte upp din nästa" och "Svartmåla inte de som vågar gå emot samhällsnormen"

För andra gången på ett par dagar måste Maria Haldesten gå i försvar mot blåögda djurrättsaktivister. Först som sist, jag äter kött. Precis som mina förfäder sedan tusentals år tillbaka i tiden ätit kött. Jag äter all slags kött, kyckling och fisk. Therese Ericsson får äta vad hon vill för mig, det skulle aldrig falla mig in att kritisera någon som avstår från att äta vad det nu månde vara.

Att påstå att våra bönders djur inte skulle ha något egenvärde är ren nonsens. En mjölkko som har frigång i ladugården tillsammans med andra kor, får det foder hon bäst behöver och får komma ut på bete under sommaren mår i de allra flesta lägen alldeles förträffligt. Ett köttdjur går många gånger ute året om och har ett bra vind-och regnskydd vid dåligt väder. Samt blir stödfodrat när det behövs.

De allra flesta grisar har bra och torra kättar, får mat som är mera kontrollerad än de allra flesta livsmedel vi människor äter. Men det vet Therese Ericsson förstås redan. Vad jag skulle vilja veta är hur lösningen ser ut om vi alla skulle sluta äta kött och använda mjölkprodukter? Vart skulle alla djur ta vägen? Vem skulle ge dem mat en sommar som den förra och vem skulle se till att de mådde bra och fick veterinärhjälp när det behövs? Förra veckan var det en förskolelärarinna som skrev att alla kor borde få ströva fritt på ängarna och sedan somna in i en naturlig död när deras tid kom. Jag säger bara, snälla lilla du, vilken värld lever du i? Bara här runt Varberg finns flera lantbruk som har 300-700 kor. Per lantbruk. Menar ni på fullt allvar ni aktivister att de skulle släppas ut i det fria? Det finns grisbönder som har flera hundra grisar och hönseri med flera tusen höns. Vem skulle betala för deras mat? För tro inte att de kan hitta mat i naturen, de har alltid blivit utfodrade.

Ibland önskar jag att bönderna till sist blev så trötta på alla påhopp att de verkligen gjorde det. Släppte ut allihop. Bara för att se reaktionen hos er som bett om det. Tanken med tusentals lösgående kor och grisar som kom in i bostadsområdena, helt utan rädsla för människor, utsvultna och på jakt efter den föda de tidigare blivit fodrade med. Men så småningom skulle de naturligtvis dö ut, de klarar sig inte utan bönderna och bönderna är naturligtvis inte särskilt intresserade av boskap de inte längre kan leva av. Så summan av det hela skulle bli att ni djurrättsaktivister på sikt skulle utrota de djur ni nu säger er värna om.

Ingela Karlsson