Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Kommer ni återigen försöka sälja ut vår omsorg?”, frågar sig Andreas Engebrethsen (S).
”Kommer ni återigen försöka sälja ut vår omsorg?”, frågar sig Andreas Engebrethsen (S).

Vill C, M och SD fortfarande sälja ut LSS-omsorgen?

Många anhöriga, brukare och personal hör av sig och är mycket oroliga och jag tycker att de förtjänar att veta.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Snart är det dags att besluta om budget i kommunfullmäktige igen. En fråga jag är särskilt engagerad i är omsorgen för personer med funktionsnedsättning. Ett engagemang som behövs inte minst för personer med IF (intellektuell funktionsnedsättning) som många gånger inte kan föra sin egen kamp.

Det var det tidigare centerstyrets brist på engagemang, vilja och kunskap som drev in mig i politiken. Sedan Socialdemokraterna tog över ledartröjan förra valet har vi städat upp centerstyrets oreda bl.a. genom att återta kontrollen över verksamheterna. Det enda som gällde för framförallt C och M var att privatisera. Allt. Som besatta. Utan hänsyn till konsekvenser för personal eller omsorgstagare. Även i senaste budgeten ville C, M och SD låta vinstdrivande bolag köpslå om omsorgen av några av de mest utsatta i samhället. Omoraliskt, historielöst och verklighetsfrånvänt.

Många anhöriga, brukare och personal hör av sig och är mycket oroliga och jag tycker att de förtjänar att veta. Kommer ni återigen försöka sälja ut vår omsorg? S kommer aldrig acceptera det och vi påminner om att:

1. Kostnader för LSS utjämnas mellan kommuner. Detta motsäger helt argumentet om besparingar.

2. Privata bolag är billigare p.g.a. ofta sämre anställningsvillkor, lägre grundbemanning och kortare introduktion. Naturligtvis riskeras kvalitén för brukaren.

3. Upphandlad verksamhet ger mindre insyn och möjlighet att påverka om någon far illa.

För S är det självklart att våra skattepengar ska gå till välfärden och inte till vinster på bekostnad av personalen och kvalitén av omsorgen. Vi vill ha kontroll, insyn och möjlighet att agera vid brister. Vi vill ha bra anställningsvillkor och fortsätta kompetensutveckla och bemanna efter behov. Det har blivit bättre sen vi tog över men mer behöver göras!

Tillsammans kan vi se till att LSS intentioner faktiskt uppfylls. Rätten att få leva som andra! Låt inte C, M och SD stå i vägen. Rösta på Socialdemokraterna i september för ett bättre samhälle för alla!

Andreas Engebrethsen (S)

1:a vice ordförande, socialnämnden i Falkenberg