Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Per SjövallBarnakademien lägger ner sin verksamhet Bild: Ola Folkesson

Vilket utrymme kommer kulturen få?

Per Sjövall beklagar nedläggningen av Barnakademien i Falkenberg.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Nej, tyvärr lyckades vi inte rädda Barnakademien som Siv Qvarfordh skriver i sin insändare. Barnakademiens styrelse gjorde allt i dess väg för att förhindra en nedläggning som drabbade ett 50-tal barn vars intresse var skapande verksamhet bl a att teckna och måla

Vänsterpartiet i Falkenberg har under många år drivit frågan om avgiftsfri kulturskola. Vi menar att alla barn oavsett familjens ekonomi skall ha tillgång till kultur. Forskning på området visar att det är framförallt flickor i ekonomiskt utsatta områden som drabbas.

Istället borde man satsa mer på kultur och skapande verksamhet för barn. Det är därför helt galet att den nya kommunledningen föreslår att plocka bort tre pedagogtjänster som är verksamma inom grundskolan.Det är inte " besparingar". Det nedskärningar/ försämringar som drabbar barnen.

Kommunfullmäktige beslutade under den förra mandatperioden att slå ihop kultur och fritidsnämnden med tekniska nämnden. Detta beslutet togs i kommunfullmäktige i slutet av den förra mandatperioden. Beslutet togs utan någon debatt i kommunfullmäktige. vilket är anmärkningsvärt. Beslutet togs utan några barnkonsekvensanalyser. I samma veva fick dåvarande kulturchef lämna sitt uppdrag. Frågan är vilket utrymme kommer kulturen få i denna nämnd.

Det kan påpekas att tidigare i Falkenberg har kulturen haft en egen " kulturnämnd" men det var då det.

Per Sjövall

med hjärtat till Vänster.