Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Aida är yngst i KF Bild: Håkan Johansson
Aida är yngst i KF Bild: Håkan Johansson

Vilket samhälle vill du ha efter valet?

Glöm inte bort ideologin.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Valet den 11 september börjar närma sig och diverse valkompasser har redan börjat florera i media. Häromdagen lanserade bland annat SvD en valkompass med 30 sakpolitiska frågor. Årets valkompass var, enligt SvD, särskilt svår att konstruera eftersom partierna snabbt ändrat åsikter i olika sakfrågor.

Valkompasserna ger föga förvånande ingen rättvisande bild av vilket parti du borde lägga din röst på i september. Sakpolitik i all ära, men vi får inte glömma bort ideologin. Inför valet behöver du fundera på din vision av ett framtida samhälle. Hur ser just ditt drömsamhälle ut?

Vill du ha ett samhälle med en stark välfärd? Där den svenska skolan ger alla barn och unga en ärlig chans i livet, oavsett var de bor eller vilka föräldrar de råkar ha? Ett samhälle där våra skattepengar går till skolelevers lärande, studiero och trygghet – inte vinstjakt? Med en sjukvård och äldreomsorg av hög kvalitet, oavsett tjocklek på plånboken?

Vill du ha ett samhälle där människor känner sig trygga? Utan segregation och gängkriminalitet? Där barn och unga får en utbildning, ett bra jobb eller meningsfull fritid i stället för att välja den kriminella banan? Där arbetet för att stoppa våld i nära relationer och hedersrelaterat våld tas på allvar? Ett samhälle med trygga anställningar och en pension som går att leva på – så att människor även känner sig trygga på arbetsmarknaden?

Vill du ha ett samhälle som sätter stopp för klimathotet på riktigt? Där Sverige tar sitt ansvar och leder den gröna omställningen? Där vi skapar framtidens gröna jobb med bra villkor? Ett samhälle med en rättvis omställning där utsläppsjättarna ska bidra mest?

Om svaret på ovanstående frågor är ja behöver du inte längre en valkompass. Du vill se ett samhälle där vi håller ihop. Du vill se ett samhälle där alla – och inte bara de få – kan känna trygghet, gemenskap och framtidstro. Du är, väntat eller oväntat, socialdemokrat. Svårare än så behöver det inte vara den 11 september.

Aida Birinxhiku

riksdagskandidat Socialdemokraterna