Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I skolvalet till riksdagen kan man ju handgripligen trycka på formen för hur röstning skall gå till. Och det är ju bra när det kommer till
I skolvalet till riksdagen kan man ju handgripligen trycka på formen för hur röstning skall gå till. Och det är ju bra när det kommer till "skarpt läge" dvs röstning till riktigt riksdagsval, skriver insändarskribenten. Bild: Lovisa Essunger

Vilken kunskap har eleverna om riksdagsfrågor och ideologi?

Skolvalet är en viktig lektion i samhällskunskap.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Häromdagen läste jag med stort intresse Per Sjövalls insändare Sänk rösträttsåldern från 18 till 16 år i kommunvalet. Skolvalet är och har varit en viktig lektion i samhällskunskap.

Per Sjövall skriver "politiker fattar beslut som rör barnen utan att ha lyssnat på barnen. Beslut som kan vara livsavgörande för barnens framtid."

Enligt barnkonventionen räknas man som barn tills man är 18 år. Då tycker jag att barnen skall få vara barn med den trygghet som är utan att fatta stora beslut som att rösta på något parti.

Jag läste också 15 september i HN med intresse hur eleverna i Varberg och Falkenberg röstade i skolvalet. Åk 7-9 och gymnasiet fick delta.

Skolvalet till Riksdagen arrangeras av MUCF Myndigheten för ungdoms-och civilsamhällets frågor. Myndigheten tillhandahåller demokratipaket till skolan som användes i klassrummet till riksdagsvalet 2022.

I Falkenberg röstade 79% och i hela landet 78%. Det verkar vara stort intresse bland ungdomar att rösta till riksdagen.

Men vilken kunskap har eleverna om alla riksdagsfrågor och ideologi?

I skolvalet till riksdagen kan man ju handgripligen trycka på formen för hur röstning skall gå till. Och det är ju bra när det kommer till "skarpt läge" dvs röstning till riktigt riksdagsval.

Med detta sagt tycker jag att våra ungdomar är fantastiska och samtalen om demokrati och politik måste alltid fortsätta.

Marianne Johansson

socialdemokrat

Varberg