Kärnkraft är en omdebatterad energikälla.
Kärnkraft är en omdebatterad energikälla. Bild: Anders Wiklund/TT

Vilken kraft är egentligen bäst?

Insändarskribenten vill inte ha kärnkraft och problematiserar kring frågan.

ANNONS
LocationHalland|

Vi behöver kraft men vilken? Jag vill ha bort kärnkraften, jag är rädd för vad den kan ställa till med. Men jag är bortskämd med att alltid ha obegränsat med el. Man säger vårt energibehov täcks av vattenkraft till 40 procent. Sen kommer vindkraft, solkraft, vågkraft och annat till. Kommer det att räcka till för vårt land?

Alla i Europa har inte vattenkraft och ytor för vindsnurror. Vi kan inte sitta i vår egen bubbla och alltid göra det som är bäst för oss. Sverige vill alltid agera med EU. Låt oss göra det med det här också!

På 40-50-och 60-70-talen var kärnkraftsmotståndet en kamp för säkerhet och fred. Under senare decennier har motivet mer blivit fokuserat på klimat och miljö.

ANNONS

Under 50-talet byggdes kärnkraftverk i Ågesta, söder om Stockholm, inte långt från marker, där jag som scout hajkat under 40-talet.

Kraftverket gav den nybyggda stadsdelen Farsta fjärrvärme från början av 60-talet. Redan efter kriget startades ett kärnvapenprogram, som inte avslutades förrän på 70-talet.

USA ville ha monopol på svenska uranfyndigheter och såg gärna att Sverige skaffade sej kärnvapen. Försvaret förordade svenska kärnvapen ända fram till 60-talet.

Partierna var djupt splittrade. Många kvinnor och ungdomar och kulturfolk var emot. Skyddsforskning och handlingsfrihet blev resultatet.

År 1968 började kärnvapenprogrammet avvecklas och Sverige ratificerade icke-spridningsavtalet. Efter Fälldins alla turer i kärnkraftsfrågan samlade Miljöförbundet och andra folkrörelser motstånd mot industrin och fick till en folkomröstning, som skedde 1980 med tre olika alternativ.

Beslutet blev att kärnkraften ska vara kvar så länge den behövs och sen avvecklas.

Partierna har velat, ledningar skiftat och talat runt men ingen vet vad, när, hur det blir. Om svensk atombomb, svenskt plutonium och svensk kärnkraft är mycket skrivet.

Utan visselblåsare kan det hemliga läsas först efter 70 år.

Så minns jag historien om kraften som många vill ha men ansvaret ingen vill ta.

Alf Hjertström

ANNONS