Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

vildsvin

Vildsvinen är ett samhällsproblem

Jag ser två sätt att bekämpa djurens utbredning.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Det var intressant att två unga C- politiker tog upp bekymret med vildsvinen. Undertecknad skrev för flera år sedan en artikel om de kommande problemen med vildsvinen. En artikel som jag fick både ris och ros för. Jag har fortsatt att intressera mig för frågan dels genom läsning av olika artiklar, samt sett olika program i SVT. I ett av dessa program speglade man vildsvinens årscykel. Det inleddes med att suggan föder sina kultingar i slutet av februari. Hon matar dem, bevakar dem och inte minst lär dem att hitta föda på egen hand. Sista veckan i oktober stöter hon bort sina grisar, och några dagar därefter besöks hon av galten, så att han får göra sitt jobb. Efter detta övervintrar suggan och efter fyra månader kommer en ny kull.

Detta var en kort sammanfattning av ett långt tv-program. Om detta program visar den sanna bilden av vildsvinens årsrytm så måste åtgärderna för att bekämpa djuren bygga på denna kunskap.

Hur göra? Det finns förstås flera sätt, men jag tänker presentera två. Det första är att eftersom alla levande varelse är energismarta så kan man börja med att från andra halvan börja oktober att utfodra grisarna med ett foder som är uppblandat med P-piller så att suggorna inte blir dräktiga. På så vis skulle man kunna störa reproduktionen.

Ett annat sätt är att som skribenterna påpekar ge en kraftigt tilltagen ”skottpeng” på suggor under vintermånaderna fram till mitten av februari. På så sätt skulle man kraftigt kunna reducera stammen.

Tyvärr är min förhoppning inte stor då det möter starkt motstånd från särintressen. Med den utbredning som har skett av vildsvinen så är kontrollen över dem ett klart samhällsproblem. Och därmed ett samhällsintresse!

Hoppas att dessa klarseende C-politiker får gehör för sin oro så vi slipper vänta på att ett barn ska bli ihjälbitet av en vildsvinssugga som försvarar sin kull.

Gunnar Petersson