Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vilda djur är fria att svälta ihjäl när de inte hittar tillräckligt med mat, att frysa ihjäl när vintern är sträng och att plågas när de skadar sig. Bild: Michael Probst
Vilda djur är fria att svälta ihjäl när de inte hittar tillräckligt med mat, att frysa ihjäl när vintern är sträng och att plågas när de skadar sig. Bild: Michael Probst

Vilda djur har det inte alltid så bra

Har du sett en räv med skabb någon gång?

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "Vi människor måste hjälpa djuren att få tillbaka sin frihet"

Du tycker att alla djur ska vara fria. Hur bra tror du att de vilda djuren har det? De är fria att svälta ihjäl när de inte hittar tillräckligt med mat, fria att frysa ihjäl när vintern är sträng, fria att plågas när de skadar sig eller drabbas av sjukdom.

Har du sett en räv med skabb någon gång? Eller en sjuk kanin som hackas ihjäl av en kråka? Du ondgör dig över slakt, men vilken skräck och stress tror du inte att ett vilt djur utsätts för, när det jagas av ett rovdjur och sakta pinas ihjäl. En järv kan hålla sitt byte vid liv i flera dagar för att få färskt kött att äta.

Djuren på bondgården får det foder de behöver, veterinärvård när de blir sjuka och värme i ladugården på vintern.

Många veganer tror att det går att odla grönsaker och bönor på all mark, men så är inte fallet. Stora arealer lämpar sig bara till gräs. Kor omvandlar gräs, som vi inte kan äta, till näringsrik mjölk. I Sverige är det största hotet mot rödlistade arter igenväxning av gräsmarker. Även insekter, som humlor och bin, är beroende av öppna landskap.

Ni veganer har ingen som helst rätt att bestämma vad vi andra ska äta. Vi vill ha yoghurt, mjölk, smör, ost, ägg och en köttbit ibland.

Ingalill