Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
KG Hammar föreläste på nätverket Varberg våga vägra vapenexports samtalskväll.

Viktigt förebyggande arbete för fred

Hyckleriet står ledarredaktionen för.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "Hyckleri om Varberg skulle vägra vapenexport"

Fred är vägen till fred – KG Hammars föreläsning den 6 februari i Mahatma Gandhi och Dag Hammarskjölds anda berörde alla närvarande i Kulturhuset Komedianten på många sätt. Inte minst den röda tråden från Jesu tid till krigshandlingarna i Syrien, Irak och Afghanistan i dag. Ryssland, USA och främst Frankrike inom EU levererar vapen hela tiden.

Det viktiga förebyggande arbetet att med fredliga medel umgås inom FN och alla andra sammanhang talade KG Hammar om under en dryg timme. Därefter var alla i Evenemangsplatsen välkomna att medverka i samtalet om hur vägen till fred kunde stakas ut. Hans Blix och Jan Eliasson är sedan mycket länge respekterade i FN:s fredsarbete. Deras betydelse poängterades flera gånger under kvällen. Säkerhetsrådet har senaste året varit i Sverige två gånger för att söka fredslösningar på svårlösta konflikter. Margot Wallström har spelat en stor roll i det sammanhanget. Reportern Elsa Henriksdotter från HN var närvarande 6/2 och kunde konstatera att KG Hammar ansåg att det lilla nätverkets roll funnit sin plats i den globala diskussionen

Att några dagar senare ta del av Maria Haldestens märkliga text på ledarplats påminner mig om hur ÖB och andra militärer alltid försvarar allt högre militära anslag före äldrevård och skola.

Hyckleri (falskhet) var Marias slutsats av kvällens fredsföreläsning. Hyckleriet står ledartexten själv för. Var du Maria på föreläsningen? Varför frågade du då inte om hur Sverige bör ställa sig till vapenimport? Och utställningen Varberg våga vvägra Vapenexport som nu funnits i Komedianten en tid ger väl en hel del svar på dina insinuanta påståenden i ledartexten?

Hans Holfve

Svar

från ledarredaktionen

Att villfarelser sväljes bara för att de predikas av en före detta ärkebiskop och fredsvän är kanske inte överraskande – men icke desto mindre beklämmande. Men den som försöker förstärka sitt resonemang genom att sprida falska myter om Nato skadar snarare hela fredsrörelsen. Att det inte bekymrar Hans Holfve får stå för honom – men han hade uppenbarligen skygglapparna på i mångdubbel bemärkelse (HN hade alltså flera medarbetare på plats). Vad gäller Sveriges insats i säkerhetsrådet kan den beskrivas som ungefär lika framgångsrik som den ifrågasatta svenska insatsen i Mali – som var det höga priset vi betalade för den åtråvärda rådsplatsen. Den svenska insatsen i Mali har kostat svenska skattebetalare 800–900 miljoner kronor per år. Bortkastade pengar sett till hur läget i Mali snarare förvärrats än förbättrats.

Maria Haldesten

politisk redaktör