Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Det är många gånger vi vuxna bryter barnen i deras lek.  Bild: NTB
Det är många gånger vi vuxna bryter barnen i deras lek. Bild: NTB

Vi vuxna bryter barnens koncentration på leken

Vi skulle önska att digitaliseringen i förskolan inte blir ett krav.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "Skärmarna förstör våra barns liv"

Tack för en mycket bra debattartikel om skärmar Li Hillker. Vi har också läst Anders Hansens böcker och varit på hans föreläsning "Hjärnstark" där han kallar våra barn för en förlorad generation! Vi skulle önska att digitaliseringen i förskolan inte blir ett krav, utan att kloka pedagoger tänker till och gör ett val, vad som är viktigast.

Du skriver om barns koncentrationssvårigheter. Det är många gånger vi vuxna bryter barnen i deras lek. Så det är inte konstigt att koncentration kommer att vara en brist hos många barn. Tänk hur ofta vi går in i barns lek kommenterar det dom gör, tar fram "paddan" för att dokumentera lärandet, avbryter för fruktstund, utegång, eller att bli indelad i någon grupp för en annan aktivitet. Ringsignaler, pling, andra barn och vuxenprat över huvudet på barnen. Det finns mycket som kan störa när barnet har hittat sin koncentration. Tänk själv när du blir avbruten flera gånger när du håller på med något viktigt. Till slut kanske du ger upp eller så blir du stressad av alla avbrotten. Vi tror att många barn kan känna det så. Istället behöver vi respektera ett barns koncentration och inte avbryta om det inte är nödvändigt för dom behöver träna att orka längre och längre stunder. Detta för att kunna ta tillvara på den kunskap dom får i skola.

Vi tycker också att det skrämmande att elever inte orkar läsa en längre text eller en bok. Hur kan vi i förskolan hjälpa barnen så att det inte blir så, kan ett alternativ vara att vi läser/letar fakta ur böcker?

Barbro, Marie

"en stressmedveten vardag tillsammans med våra barn"