Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vi har nu siktet inställt på Hallandståg för hela Halland med fler tågstationer samt fler snabba Öresundståg.  Bild: Johan Nilsson/TT
Vi har nu siktet inställt på Hallandståg för hela Halland med fler tågstationer samt fler snabba Öresundståg. Bild: Johan Nilsson/TT

Vi vill utveckla framtidens tågtrafik för hela Halland

Prognoserna pekar på att Sverige kommer växa till 11 miljoner invånare till 2030 och Halland är en av tre regioner som kommer växa allra mest.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Liberalerna har länge drivit på för en utvecklad kollektivtrafik och vi har nu siktet inställt på Hallandståg för hela Halland med fler tågstationer samt fler snabba Öresundståg. Prognoserna pekar på att Sverige kommer växa till 11 miljoner invånare till 2030 och Halland är en av tre regioner som kommer växa allra mest. Vi anser att vi ska möjliggöra för att denna tillväxt kommer hela regionen till del och det gör vi med en kraftig infrastruktur, där är kollektivtrafiken en viktig del.

Hallandstågen ska bli ett sammanhängande regiontåg för hela Halland. Vi liberaler vill etablera fler stationer. Vi har byggt Åsa station och nu ska Värö station byggas. Vi kommer jobba för att Värö är på plats så snart som det är möjligt. Dessutom anser vi nu att det är dags att bygga Getinge station. Getinge station är viktig inte bara för utvecklingen av orten men för hela norra Halmstads kommun och södra Falkenbergs kommun.

Öresundtågen förbinder Halland med omvärlden och vi vill fortsatt se snabba Öresundståg från de halländska städerna mot Skåne och Köpenhamn samt mot Göteborg. När utbyggnaden av såväl varbergstunneln och västlänken är färdig vill vi dessutom se två avgångar i timmen i stället för som idag med en avgång i timmen.

Vi är även eniga och tydliga i Varberg och Falkenberg att vi vill se en tågstation mellan städerna. Vi vill bygga en tågstation mellan Morup och Tvååker. Detta skulle utveckla Tvååker, Sibbarp och hela södra Varbergs kommun samt Morup, Glommen, Långås och hela norra Falkenbergs kommun.

Det är ju glädjande att Centerpartiet Varberg nu likt oss liberaler också vill se en station för Tvååker, men frågan som vi ställer oss är, har Centerpartiet en gemensam politik för utvecklingen av tågtrafiken i Halland så som Liberalerna har? För faktum är att drar vi inte alla åt samma håll i politiken, i regionen och i Hallands kommuner, blir det ingen station någonstans i Halland.

Filip Zackrisson (L)

region- och kommunkandidat i Varberg

Petra Hygrell (L)

toppkandidat till kommunfullmäktige i Falkenberg