En större variation, med fler trädslag än gran, är också bra för den biologiska mångfalden eftersom många rödlistade arter är knutna till löv- och tallskog, skriver insändarskribenten.
En större variation, med fler trädslag än gran, är också bra för den biologiska mångfalden eftersom många rödlistade arter är knutna till löv- och tallskog, skriver insändarskribenten. Bild: Lise

Vi vill se ett mer varierat skogsbruk

En stormsäker, rik och varierande skog.

ANNONS
LocationHalland|

Svar

på ”Hur mycket eller lite gran är ”lämpligt”?

I HN 18 januari skriver Hans-Örjan Nohrstedt ett svar på Skogssällskapets debattartikel ”Så skyddar vi Hallands skogar mot vinterns stormar”. På Skogssällskapet välkomnar vi Hans-Örjans inspel kring granens dominans i Halland. Precis som Hans-Örjan skriver orsakade stormen Gudrun omfattande skador på granskogen. I stora delar av Sverige har granen de senaste åren drabbats hårt av granbarkborreangrepp. Riskspridning och ståndortsanpassning – alltså att välja trädslag efter växtplats – är ständigt aktuella frågor.

I debattartikeln lyfter vi tre tips till Hallands skogsägare: att inte plantera gran på mark där den inte trivs, gynna lövträd och blandskogar samt att aktivt sköta den uppväxande skogen. Det är åtgärder som är viktiga för att skapa mer robusta och motståndskraftiga skogar mot stormar, insektsangrepp, bränder och torka.

ANNONS

En större variation, med fler trädslag än gran, är också bra för den biologiska mångfalden eftersom många rödlistade arter är knutna till löv- och tallskog. I dessa skogar når mer ljus ner till markskiktet, så att bärris, örter och andra växter kan frodas. Det ger mer foder åt våra stora hjortdjur, så att betestrycket på tallplanteringarna minskar. Och så är de vackra, och alltså positiva för skogens upplevelsevärden.

Från Skogssällskapets sida vill vi se ett mer varierat skogsbruk. Med våra tips vill vi visa att alla skogsägare kan göra aktiva val i sitt brukande som bidrar både till en mer stormsäker skog, och till att den halländska skogen blir rikare och mer varierad.

Karin Fällman Lillqvist

hållbarhetschef Skogssällskapet

Olof Stenström

regionchef Skogssällskapet i Halland

ANNONS