Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
I maj är det val till Europaparlamentet. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Vi vill se ett EU för oss!

Våra rättigheter måste skyddas.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Få länder är så exportberoende som Sverige. Det mesta av det vi industriarbetare tillverkar säljs utomlands. Eftersom vi är med i EU kan vi lättare exportera våra varor, både inom Europa och till resten av världen. Våra jobb behöver helt enkelt EU.

Det betyder inte att vi tycker allt med EU är bra. Vi vill se ett EU där industriarbetare inte konkurrerar med varandra med låga löner och dåliga arbetsvillkor. Våra rättigheter måste skyddas på samma sätt som företagens.

Vi kan inte heller acceptera att tio arbetare dör på jobbet i Europa varje dag. Arbetsgivarna ska inte kunna öka vinsterna på bekostnad av vår arbetsmiljö och vår säkerhet. Ingen ska dö av jobbet.

I maj kan vi välja politiker som vill driva dessa frågor i Europaparlamentet. Det blir också ett val om demokrati och värderingar. Vi måste stå upp mot de nationalistiska och högerextrema krafterna. Varje gång de får makten monterar de ner våra mänskliga och fackliga fri- och rättigheter. Det har hänt förr, och det händer nu. Europa behöver mer demokrati – inte mindre.

Vi behöver välja politiker som sätter människan före marknaden, och som vill förbättra arbetsmiljön och rättigheterna för Europas alla industriarbetare. Det tjänar vi alla på.

Rösta den 26 maj, och rösta för ett demokratiskt Europa!

Conny

Facklig politiskt ansvarig IF Metall Halland