Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Hästar. De allra flesta av Sveriges hästar lever i dag sina liv i tätortsnära områden på ett bekvämt avstånd mellan bostäder, arbetsplatser och skolor. Bild: Maja Suslin/TT

Vi vill lyfta hästfrågor i riksdagen

Sommaren har varit tuff för hästsektorn.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Hästsektorn i Sverige behöver synliggöras. Sedan den senaste hästutredningen gjordes i början av 90-talet har antalet hästar i Sverige och intresset för dem ökat markant. Det är hög tid för en ny oberoende och offentlig hästutredning som belyser vilken miljö- och samhällsnytta hästnäringen bidrar med.

De allra flesta av Sveriges hästar lever i dag sina liv i tätortsnära områden på ett bekvämt avstånd mellan bostäder, arbetsplatser och skolor. Hästens betydelse i dag kopplas inte bara till betade marker och naturupplevelser. I dag bidrar hästgårdar till såväl miljö och natur som samhällsnytta med rehab, fritid, turism, arbetsträning och mycket mer. Skolbarnomsorg, habilitering och fritidsverksamhet är några exempel. På flera ställen i Sverige finns utvecklade samarbeten mellan hästgårdar och vården, men även Arbetsförmedling och Försäkringskassan. I Göteborg har ett projekt att samröta matavfall och hästgödsel drivits i samarbete mellan en förening hästföretagare, Kungälv Energi och Chalmers. Helt klart finns det både utmaningar, perspektiv och påverkan för såväl naturen, som miljön och samhället som behöver kartläggas.

Sommarens värme och torka har tyvärr drabbat även hästsektorn hårt och många hästmänniskor går nu en tung vinter till mötes. Flera kommer att tvingas fatta svåra beslut och kanske skiljas från både vänner och verksamheter. Regeringen har under sommaren aviserat ett stödpaket på 1,2 miljarder kr till jordbruket riktat till lantbrukare som drabbats av sommarens torka, Jordbruksverket utreder just nu i detalj hur detta ska gå till.

Samtidigt som hästsektorn just denna vinter kommer att få det tufft, befinner den sig i en stark utvecklingsfas, där både förutsättningar och sammanhang tydligare behöver kopplas till utvecklingen i Sverige, men också till utvecklingen i vår omvärld, såväl i Europa som internationellt.

Den svenska hästsektorn kan med hållbarhet i fokus och rätt förutsättningar bli både en resurs och en hävstång för hela samhällets utveckling.

Elisabeth Falkhaven (MP)

kandidat till riksdagen, hästmänniska och grundare av Hushållningssällskapet Hallands plattform för samverkan inom hästsektorn, Hästhalland

Maria Kjellberg (MP)

kandidat till riksdagen, hästmänniska och före detta hästföretagare