Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Vi vill göra vuxenpsykiatrin köfri

Den negativa spiralen måste brytas.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Den psykiska ohälsan hos unga vuxna, 18-24 år, har ökat med över 70 % på 10 år. Vi i Miljöpartiet vill därför stärka vuxenpsykiatrins öppenvård för att de som mår dåligt ska få hjälp direkt. En köfri vuxenpsykiatri.

Den största sjukskrivningsorsaken är numera psykisk ohälsa, ångest, uppgivenhet, ensamhet, självdestruktivitet och självmordstankar.

En snabb och professionell behandling av psykisk ohälsa visar sig i studier ge fantastisk resultat för individens mående och återgång till arbete och studier jämfört med långa väntetider som leder till långa sjukskrivningar och inte sällan utanförskap.

Vi måste bryta denna negativa spiral, det är vårt ansvar som medmänniskors. Den psykiska ohälsan hotar både vuxnas arbetssituation och föräldreförmåga och leder till livslånga hälsorisker. Det kommer att märkas i framtiden om vi låter bli att göra något idag!

Anledningarna är många och kan inte lösas av politiken allena. Det är ett ansvar vi alla måste ta där den ökande pressen och stressen hos oss vuxna både i arbete, studier, familjen och det socialalivt leder till att alt flera inte orkar.

Det handlar om ökade prestationskrav, snävare normer där alltfler faller utanför de ramar vi själva sätter som normalt i samhället. Informationsstress och konsumtionshets är andra parametrar som påverkar, liksom för lite fysisk rörelse.

I Halland har vi idag en mycket väl fungerande vuxenpsykiatrisk verksamhet och under kommande mandatperiod vill vi kraftfullt arbeta för en helt köfri vuxenpsykiatri i hela Halland.

Vi ser också att det är viktigt att vi tillsammans med vårdcentralerna, socialtjänsten med flera tillser att de som behöver hjälp får professionell hjälp snabbt så att vi minimerar lidandet för patienten och dom anhöriga så att individen kan återgå till arbete o studier och inte ett liv i utanförskap.

Svein Henriksen (MP)

ordförande driftnämnden psykiatri Halland

regionkandidat Miljöpartiet de gröna i Halland