Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Det finns tydliga problem inom äldreomsorg, förskola och skola skriver Jeanette Qvist (S) och Jana Nilsson (S). Bild: Annika Karlbom
Det finns tydliga problem inom äldreomsorg, förskola och skola skriver Jeanette Qvist (S) och Jana Nilsson (S). Bild: Annika Karlbom

Vi vill göra något åt problemen i äldreomsorg, förskola och skola

En trygg och rättvis välfärd för alla.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”Populistiskt att påstå att man kan få så mycket för 27 miljoner

Återigen anklagas vi socialdemokrater för att vara populistiska och oärliga av majoritetens ledare Ann-Charlotte Stenkil (M). Detta stämmer såklart inte.

Det finns tydliga problem inom äldreomsorg, förskola och skola. Socialdemokraternas budget visar att vi ser detta och att vi avser att göra något åt det. Sammanlagt vill vi tillföra 67 miljoner för år 2021–2023. Vi prioriterar äldreomsorg och skola och 56 miljoner av dessa kan användas för anställningar inom dessa områden, vilket motsvarar över 100 fler pedagoger/undersköterskor.

I Alliansens budget som Ann-Charlotte Stenkil hänvisar till finns förvisso kompensation för löneökningar och demografiska förändringar, men samtidigt ställs krav på stora besparingar. Att det saknas satsningar som ger förutsättningar att bibehålla och höja kvalitén kan inte tolkas på annat sätt än att alliansen inte anser att det behövs. Viktigast är uppenbarligen att skatten hålls oförändrad.

Varberg har i dag den lägsta skatten i Halland. Vi har länge sagt att om vi inte kan leverera den välfärd som kommuninvånarna efterfrågar, då tvekar vi inte att höja skatten om behovet uppstår.

Ann-Charlotte Stenkil hävdar att en kommunal skattehöjning slår hårdast mot den med låg lön, men en skattehöjning i kommunen betalas i procent på lönen. Det innebär att den som tjänar 60 000 kronor i månaden betalar fyra gånger så mycket skatt som den som tjänar 15 000 kronor. Samtidigt tar vi alla del av välfärden efter behov inte efter inkomst. Detta är bra politik. De som tjänar mest betalar mest och de som har störst behov får mest.

Nyligen beslutade vi i enighet om höjd VA- och avfallstaxa då behovet av investeringar för att säkra vår vattenförsörjning är stor och nödvändig. Denna taxa betalas lika oberoende av inkomst och slår därför hårdare mot den med låg lön än den med hög. Trots det hördes inga protester från Alliansens politiker. Uppenbarligen har Alliansen inga problem med rak finansiering vid investeringar i vattenrör och avfall, trots att detta slår klart hårdast mot dem som tjänar minst. Däremot protesterar de mot investeringar i välfärden där det finns en betydligt mer rättvis finansiering och dessutom stora behov.

Politik handlar ytterst om vilka värderingar som vägleder oss i våra ställningstaganden. För oss handlar det om en trygg och rättvis välfärd för alla.

Jana Nilsson (S)

oppositionsråd

Jeanette Qvist (S)

vice ordförande i personalutskottet och ledamot i KSAU