Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Ulrika Heie, förbundsordförande och Johan Fyrberg förbundschef Studieförbundet Vuxenskolan. Bild: blyerts

Vi vill fortsätta att uppfostra framtidens politiker!

Vi antar utmaningen.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ledaren ”Fria tankars hem viktigare än någonsin

Vi tar tacksamt emot Katarina Ehrlingsons uppmaning, om en nystart av fria tankars hem; ”Studieförbundet Vuxenskolan borde med sin historia och med hänvisning till ”Fria tankar hem” ta initiativ till ett landsomfattande kommunikativt arbete för att ”uppfostra” de politiker och samhällsdebattörer som håller på att dra demokratin i smutsen”.

Vi delar hennes oro för utvecklingen när det gäller samtalsklimatet, så väl i Sveriges riksdag, på sociala medier och från polemiker. För det är när det provokativa och ibland även ”odemokratiskt skrikande” samtalet kommer dig nära, vilket den gör i lokaltidningens rubriker, i kön på mataffären, i föreningens omklädningsrum eller i studiecirkeln. Det är där och då oron möts bäst.

Det finns de som anser att stödet till studieförbund och studiecirkeln ska tas bort eller kraftigt förändras, bland annat genom en renodlad myndighetsutövning. Vi anser tvärt om. Att inte stödja människors fria och frivilliga organisering är synonymt med att ge de odemokratiska krafterna rätt.

Det handlar inte bara om ekonomiskt stöd, genom stödet ges också ett erkännande som ytterst handlar om människors egenmakt. Att ta bort eller myndighetsreglera folkbildningen är dessutom kontraproduktivt när det kommer till tilliten till varandra och till myndigheter. Vi anser att människor med olika åsikter behöver mötas och samtala mer och inte mindre.

Det är för det Studieförbundet Vuxenskolan finns, med lokaler i samtliga sex kommuner i Halland och ca 200 i hela landet och verksamhet i samtliga.

Våra cirkelledare är rustade med metoder för att stärka gruppen, låta alla komma till tals och skapa ett framåtsyftande samtal.

Det är detta som är vår ordinarie verksamhet och Studieförbundet Vuxenskolans idé. Att genom samtal mellan människor får fler tillgång till varje persons erfarenhetsrum. Detta, ett slags medborgarkunskap, är ett av kitten för att stärka tilliten till varandra och till demokratin.

Det är även detta som är vårt uppdrag formulerat i statens syfte med folkbildningen: ”Statens syften med stödet till folkbildningen är att stödja verksamhet som bidrar till att stärka och utveckla demokratin.” Sällan har väl det uppdraget känts mer angeläget än nu.

Vi antar utmaningen och fortsätter att genomföra folkbildning med förtroendevalda i de politiska partierna, särskilda demokratiinsatser som exempelvis Mitt Val för personer med intellektuell funktionsnedsättning och Prata lättläst. Vi skapar plats för samtal och gör det varje dag i hela landet.

Ulrika Heie

förbundsordförande Studieförbundet Vuxenskolan

Johan Fyrberg

förbundschef Studieförbundet Vuxenskolan