Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Jessica Gow/TT

Vi vill behålla hälsoledarna

De har gjort ett mycket uppskattat och viktigt arbete.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Den socialdemokratiskt ledda regeringen har sedan 2015 lämnat ett riktat bidrag till kommunerna för att förstärka bemanningen inom äldreomsorgen. För Varbergs del handlar det om närmare 14 miljoner kronor för 2018. Dessa pengar har använts för att anställa hälsoledare inom äldreomsorg och demensvård.

Hälsoledarna har gjort ett mycket uppskattat och viktigt arbete genom att de har gett våra äldre en starkt ökad möjlighet att kunna delta i olika aktiviteter. Det är så oerhört viktigt att ge möjlighet till dessa stimulerande aktiviteter för att ge förutsättningar för en så bra hälsa och hög livskvalité som är möjligt. Hälsoledarna har spridit glädje bland våra äldre och samtidigt kunnat avlasta den redan hårt ansträngda personalen.

De 14 miljonerna i statsbidrag går under nästa år över från att vara riktade till generella vilket innebär att kommunen själv bestämmer hur de skall användas. Men både regeringens syfte med pengarna och behoven av förstärkningar i äldreomsorgen och demensvården kvarstår. Vår uppfattning är därför att pengarna absolut inte bara skall användas för att stärka den allmänna kommunala ekonomin.

Vi vill att pengarna även i framtiden skall användas för att dessa mycket uppskattade och viktiga hälsoledare skall finnas kvar. Hur tänker den borgerliga majoriteten med kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil i spetsen använda pengarna? Besked måste ges snarast om inte socialförvaltningen skall tvingas säga upp hälsoledarna.

Turid Ravlo Svensson (S)

vice ordförande i socialnämnden

Jana Nilsson (S)

vice ordförande i kommunstyrelsen