Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Denna fantastiska bild är fotograferad när jag tillsammans med vänner och barn campade i min uppväxtort, Östra Frölunda. Tänk att man alltför ofta är så hemmablind att man reser många mil för att uppleva något som finns nära. En annan fördel med att semestra på hemmaplan är att man hinner uppleva mer istället för att lägga tid på transport.

Vi vet vad vi måste göra – men fortsätter som förut

Alla skyller på andra.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Det är allvar nu. På riktigt. Ju fler rapporter jag läser desto mer övertygad blir jag. Och ja, jag läser ”båda sidors” rapporter. Jag gör vad jag kan för att få en så nyanserad bild som möjligt. Men nu är det dags, nu måste vi skärpa oss. Det får vara slut på överdriven konsumtion och flygresor i alla riktningar enbart för nöjes skull.

Det som skrämmer mig mest är att det är så många som vet och förstår men ändå inte försöker. Alla skyller på andra, man hör ofta att det inte spelar någon roll vad vi gör i lilla Sverige, eller att vi är ju redan så bra, vi pantar burkar och återvinner sopor. Det stämmer, vi gör mycket som är bra. Men vi verkar också ha ett jättebehov av att förverkliga oss själva genom resor till alla världens hörn. Någon åker till andra sidan Atlanten för att kolla på Zlatan när han spelar fotboll, någon annan åker till Asien för att äta på en italiensk restaurang, den tredje (jag själv) åker till Spanien för att cykla. Vi borde alla skämmas. Sverige tillsammans med västvärlden är de stora klimatbovarna. Hade det inte varit för att Sveriges elproduktion domineras av vatten- och kärnkraft hade vårt avtryck varit betydligt större då vi konsumerar, reser och vi slänger mycket mat.

Man vet att av det totala koldioxidutsläppet som beror på mänskligheten har hela 85 procent (!) släppts ut sedan slutet av andra världskriget. Häromdagen kom nya rapporter om att isen på Grönland smälter fortare än befarat. Sex gånger snabbare än på 80-talet. Detta innebär att medvetenheten hos oss svenskar i allmänhet har ökat betydligt, jag upplever att man inte är ensam på tåget till Stockholm längre. Men ändå kan vi inte låta bli att unna oss den där flygresan. Dessutom måste vi visa upp det på sociala medier för att visa vår egen förträfflighet och hur bra vi har det. Det i sin tur leder till att fler människor blir påverkade och bokar resor för att också få avnjuta en paraplydrink på ytterligare en sandstrand.

Som många andra utmaningar i samhället tror inte jag att förbud är den rätta vägen. Jag tror på ett långsiktigt förändringsarbete, vi måste starta med en liten förändring för att upptäcka att det inte är en uppoffring. Ett hushåll kan med enkelhet minska sitt koldioxidavtryck med 20% första året, för att andra året minska ytterligare 20%…. Det är väldigt enkelt, återvinn bättre, sänk värmen när du inte är hemma, investera i solceller (bra för miljön, bra för den som investerar), minska transporterna och spara in på flyget. Lägg pengarna och tiden på att resa i din närhet istället, upplev närområdet. Effekten blir 1+1=3. Miljön besparas, din ekonomi blir bättre och det gynnar våra lokala näringsidkare.

Jag har två söner som bryr sig mer om miljön och framtiden än vad någon vuxen jag känner någonsin gjort. De påverkar mig varje dag att försöka ta rätt beslut. De är ytterst medvetna om vad som händer och vad som behöver göras i samhället, de tar inte framtiden för given. Tyvärr är jag medveten om att jag fortfarande hör till de som gör allra mest påverkan på jorden, men det ger mig också en oerhörd möjlighet att minska mitt avtryck radikalt, jag förstår och jag försöker.

För att återkoppla till rubriken, vi borde ha påbörjat förändringen för länge sen, men vi kan inte kolla bakåt, vi kan börja i dag så att vi kan se tillbaka och vara stolta över att vi tog vårt kollektiva ansvar.

Till er klimatförnekare: Om alla dessa klimatforskare bara har 50 procent rätt, då är katastrofen ändå ett faktum, den tanken borde få er att fundera en extra gång.

Peter Algebäck

boende i natursköna Varberg