Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vi vill att det ställs krav på lägre hyresnivåer när kommunen anvisar kommunal mark till privata byggaktörer, skriver insändarskribenterna. Bild: JESSICA GOW / TT
Vi vill att det ställs krav på lägre hyresnivåer när kommunen anvisar kommunal mark till privata byggaktörer, skriver insändarskribenterna. Bild: JESSICA GOW / TT

Vi tror på våra lösningar för fler hyresrätter med lägre hyror

Vi tror inte på att bilda ett kommunalt byggbolag och anställa 50 byggnadsarbetare som 24:7 föreslår.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”S uppvisar total politisk inkompetens

Det må så vara att Bengt Johansson, fd ordf i kommunistiska partiet, nu 24:7, anser att S har fel lösningar för fler hyresrätter med lägre hyror i Varberg. Att sedan klassificera andras lösningar som inkompetens, det får stå för Bengt Johansson.

Anledningarna till att vi inte tror på deras lösning att ombilda Varbergs bostad till ett kommunalt verk eller stiftelse är att det inte skulle leda till lägre hyror. Bengt säger att det ”drar undan benen för vinstkravet”, men kommunen tar endast ut 125 000 kronor årligen från bolaget i utdelning. Vi tror inte heller på att bilda ett kommunalt byggbolag och anställa 50 byggnadsarbetare som 24:7 föreslår. Alla förstår nog att det krävs betydligt fler yrkeskategorier än så. Vad händer när byggplaner förskjuts eller flera byggen pågår samtidigt, eller helt enkelt inte alls pågår? Uppenbart skulle bolaget behöva säga upp och återanställa på ett sätt som inte är möjligt och inte heller bäddar för en personalpolitik som lockar kompetenta medarbetare i bristyrken eller en god hantering av medborgarnas skattemedel.

De största kostnaderna vid bostadsbyggnation är produktionskostnader och ett kommunalt byggbolag skulle vara lika utsatt för marknadens prisnivåer som ett privat bolag.

Vi vill att det ställs krav på lägre hyresnivåer när kommunen anvisar kommunal mark till privata byggaktörer, prioriterar planer som inkluderar hyresrätter med rimliga hyror och ser till att kommunen har ett stort markinnehav. Vi vill att det statliga investeringsstödet för hyresrätter återinförs. Det är våra lösningar för en bättre bostadsmarknad i Varberg för alla, oavsett vad 24:7 titulerar oss.

Vi motsätter oss starkt 24:7:s attityd mot kommunens personal när de kallar dem pappersvändare och byråkrater. Det är att använda förminskning som härskarteknik. Vi är däremot eniga om att kommunen måste vända och vrida på varje skattekrona och organiseras effektivt så att mer resurser når skola, förskola och äldreomsorgen.

Jeanette Qvist (S)

kommunalråd

Kent Norberg (S)

KSAU-ledamot

Katarina Eiderbrant (S)

vice ordf. Varbergs Bostads AB

Jana Nilsson (S)

tidigare kommunalråd