Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vi ska inte tillbaka till en situation där vinstjakt och besparingar drabbar personer med funktionsnedsättning och deras personal, skriver Andreas Engebrethsen (S) och Kerstin Rosell (S).
Vi ska inte tillbaka till en situation där vinstjakt och besparingar drabbar personer med funktionsnedsättning och deras personal, skriver Andreas Engebrethsen (S) och Kerstin Rosell (S).

Vi tar ansvar!

S med Framtid Falkenberg har ett genuint fokus på LSS.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”Vi måste ta ett gemensamt ansvar!”

Det är positivt att M och C i alla fall inför valet påstår sig se LSS-frågor som högprioriterade. Ett engagemang som lyst med sin frånvaro i alla år de hade makten innan S och Framtid Falkenberg tog över.

Den bostadsskuld för målgruppen vi jobbar med att ta oss ur har inte sitt ursprung i dag utan uppkom för över tio år sedan. Redan på den tiden då Falkenberg utnämndes som en ”skammens kommun” av Expressen på grund av brist på gruppbostäder påstod M och C att frågan var högprioriterad. Men deras syn på LSS har mer eller mindre enbart präglats av en privatiseringshysteri där man trots negativa konsekvenser och trots att man inte kan spara pengar, envist i varje läge strävat efter att sälja ut LSS-omsorgen till marknaden.

S med Framtid Falkenberg har ett genuint fokus på LSS och förändrar på riktigt. Sedan vi tog över har vi till exempel tagit tillbaka kontrollen över gruppbostäder och annan verksamhet för att kunna bemanna upp efter behov och påbörjat nödvändig och efterfrågad kompetensutveckling för personalen.

Vi ska inte tillbaka till en situation där vinstjakt och besparingar drabbar personer med funktionsnedsättning och deras personal.

Som M och C vet har vi gett förvaltningen i uppdrag att skyndsamt etablera gruppbostäder efter behov och vi har stor tillit till att de som vanligt gör ett bra jobb. Det är bråttom men också viktigt att det blir bra och att Goda levnadsvillkor och inkludering i samhället tillförsäkras.

Enligt Boverkets rapport 2021 så har över hälften av Sveriges kommuner brist på bostäder med särskild service. Det är ett mycket allvarligt läge och vi gör allt vi kan för att så snabbt som möjligt lösa situationen i Falkenberg.

Socialdemokraterna ser stora möjligheter för Falkenberg att en gång för alla kunna erbjuda adekvata insatser efter behov för alla personer med funktionsnedsättning. Mycket görs och mycket mer behöver göras. Därför vill vi fortsätta även nästa mandatperiod. Om M och C vill vara med i det arbetet så framför gärna era förlag på nämnden.

Kerstin Rosell (S)

ordf. i socialnämnden

Andreas Engebrethsen (S)

1:a vice ordf. i socialnämnden

LÄS MER: Vi måste ta ett gemensamt ansvar!