Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ola Johansson (C) och Mari-Louise Wernersson (C).
Ola Johansson (C) och Mari-Louise Wernersson (C).

Vi stärker ekonomin för Hallandskommunerna

I kommande budgetar är det fortsatt Centerpartiets ambition att stärka kommunernas ekonomi.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Halland får 161,5 miljoner mer till välfärden redan i höst. Det är kontentan av vad regeringen, Centerpartiet och Liberalerna presenterade i måndags. Det är pengar som behövs för att korta vårdköerna, anställa fler förskollärare, bemanna fritidsanläggningar och bibliotek, etc.

Hela 48,4 miljarder tillfaller sjukvården och annan verksamhet i Region Halland medan resten fördelas till de sex kommunerna efter storlek. Fördelen med att det är ett generellt stöd är att kommunerna är fria att använda dem där de gör mest nytta och detta blir möjligt redan i år, sedan Riksdagen fattat beslut om vårbudgeten.

När M, KD och V ska komma överens med en politik som förenar socialism med en högerpolitik, som dessutom ska godtas av SD blir resultatet därefter. Dessutom riskerar hela den ordnade budgetprocessen destabiliseras, när man talar om extrabudgetar och snabbare utbetalningar. Kommunerna har brist på resurser och det har vi i Centerpartiet varit medvetna om. Därför har vi i varje budget vi arbetat med, tagit höjd för detta.

Kommunerna behöver inte dra ner på tjänster eller säga upp personal nu för att det råder brist på likvida medel, utan för att det under lång tid inte gått att budgetera för den verksamhet man vill bedriva. Detta vill vi rätta till. I kommande budgetar är det fortsatt Centerpartiets ambition att stärka kommunernas ekonomi. Men för den skull vill vi inte ge avkall på ambitionen att sänka skatterna för företagen när de nyanställer unga. Det är bara när fler är i arbete som vi kan finansiera välfärden fullt ut. Nu när Vänsterpartiet öppnat dörren för att fälla regeringen följer Moderaterna lydigt efter riskeras även företagarvänlig politik att stoppas.

Ola Johansson (C)

Mari-Louise Wernersson (C)