Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Innebandyn är en av de idrotter som drabbats hårt under pandemin. Bild: Ulf Palm
Innebandyn är en av de idrotter som drabbats hårt under pandemin. Bild: Ulf Palm

Vi nystartar halländsk idrott tillsammans

Olika idrotter har väldigt olika förutsättningar och detta skapar klyftor bland barn och unga som behöver sin idrott för hälsa och gemenskap, skriver Susanne Erlandsson, ordförande i RF-SISU Halland och Sandra Hidgård, distriktsidrottschef.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

I pandemins spår följer ökat stillasittande och isolering. Vi ser nu tydligt att styrkan i föreningslivets gemenskap och mötet mellan människor inte kan tas för givet – och vi måste hjälpas åt för att hitta tillbaka.

Elitidrottare tävlar inför folktomma läktare. Men breddidrotten är fortfarande hårt drabbad. En del barn och unga har fått möjlighet att träna, tävla och spela matcher igen. Det är en försiktig början till att hitta ett nytt normalläge. Men det är inte alla som kan glädjas över lättnaderna. Olika idrotter har väldigt olika förutsättningar och detta skapar klyftor bland barn och unga som behöver sin idrott för hälsa och gemenskap.

Under 2020 minskade det totala antalet deltagare i gruppaktiviteter i landet med sex miljoner. I Halland var nedgången nära 198 000, vilket innebär 12 procent färre antal deltagare på träningar inom barn- och ungdomsidrotten. De idrotter som visar störst nedgång är boxning, budo- och kampsport samt brottning. Men även stora lagidrotter som handboll och innebandy har drabbats hårt. För personer med funktionsnedsättning är nedgången ännu större. Siffrorna visar en halvering av aktivitet bland vuxna med funktionsnedsättning. Det är oerhört allvarligt och ett hårt slag mot en redan utsatt grupp. Vi känner en stor oro för idrottens framtid och för de barn, unga och vuxna som riskerar att inte hitta tillbaka till idrotten och föreningarnas gemenskap.

Stöd från stat, region och kommuner kommer att behövas när verksamheter startar upp igen. Arbetet med att kartlägga effekter och behov pågår och inom idrottsrörelsen kraftsamlar vi genom vår folkbildning för att stärka det ideella ledarskapet. Idrotten kommer att bli en viktig väg ut ur pandemin för många, inte minst för de 337 000 medlemmar som finns registrerade i våra halländska föreningar. Riskera inte att låta försämrad föreningsekonomi leda till höjda medlemsavgifter. Det spär på de hälso- och socioekonomiska klyftor som vi redan i dag ser och kämpar mot. Tillsammans med kommunerna och regionen vill vi kraftsamla för att stödja ledare och aktiva i våra 814 föreningar i en nystart. Tillsammans hittar vi tillbaka till den gemenskap och rörelseglädje som gör skillnad i hallänningarnas liv, varje dag.

Susanne Erlandsson

ordförande i RF-SISU Halland

Sandra Hidgård

distriktsidrottschef