Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Greta Thunberg talar i Kungsträdgården i Stockholm. Bild: Janerik Henriksson/TT

Vi måste visa Greta och de unga att vi bryr oss om deras framtid

Generationerna som satt mångas framtid på spel behöver nu vara med och ta ansvar.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Halten av koldioxid i atmosfären bara ökar. Får vi inte stopp på detta faktum, är det mycket troligt att ökningen av jordens medeltemperatur når över två grader. Extremt väder och stora förändringar i redan utarmade ekosystem är då att vänta.

Det är inte lätt att vara optimist, men vi måste visa de unga att vi inte har gett upp och inte struntar i deras framtid.

Det skulle gå att halvera bilåkandet för de allra flesta genom planering och prioriteringar. Alla kan ta bort en del ren nöjeskörning och skära ner på allt resande som ger CO2-utsläpp. Men hur många gör det? Alltför många tycks vänta på de stora politiska besluten eller att ny teknik ska hinna ifatt och lösa våra klimatproblem. Men allt detta tar tid och det brådskar.

2015 varnade Johan Rockström för att vi bara hade 5-10 år på oss att böja kurvorna. Sträckan mot det tidigare målet två grader och nuvarande 1,5 graders målet har gått otroligt långsamt. Det är lätt att förstå att kloka Greta och hennes kompisar skolstrejkar.

Generationerna som satt mångas framtid på spel behöver nu vara med och ta ansvar. Det alla kan göra är att minska utsläppen.

Goda handlingar ger spridning som ringar på vatten. Fler och fler kommer då att vilja bidraga till att mildra effekterna av vår förödande livsstil, också aningslösa ungdomar. Här är varje litet steg i rätt riktning av stor betydelse.

Förhoppningsvis kan Greta och hennes anhängare en dag sluta att strejka, men tills dess behöver de känna vårt stöd.

Marianne Ekroth