Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förhoppningsvis hittar vi en klok och ansvarsfull hantering av våra investeringar för att Varberg skall vara en kommun-med fortsatt god ekonomi och bra leveranser, skriver Ann-Charlotte Stenkil (M) Bild: Stefan Johansson
Förhoppningsvis hittar vi en klok och ansvarsfull hantering av våra investeringar för att Varberg skall vara en kommun-med fortsatt god ekonomi och bra leveranser, skriver Ann-Charlotte Stenkil (M) Bild: Stefan Johansson

Vi måste skjuta fram några av våra investeringar

Vid vårt kommande budgetarbete under våren kommer vi noga bearbeta de inkomna underlagen från våra olika nämnder.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Varbergs kommun står inför mycket stora investeringar de kommande åren. Anledningen till det är att vi vuxit kraftigt under många år–de senaste åren med över 1 000 nya invånare perår. Jag vill understryka att det inte är ett självändamål att växa men självklart är det glädjande att så många uppskattar Varberg och vill flytta hit. Motsatsen – att invånarna blir färre och färre och förutsättningarna för utveckling och god service blir mindre för vart år som går – är inget att sträva efter. Det har väldigt många kommuner upplevt. Självklart innebär en ökande befolkning behov av att bygga nya förskolor, skolor, äldreboenden, hallar, cykelbanor och mycket mer. Dessutom står många av våra fastigheter på grund av ålder inför omfattande reparationer (som med gällande redovisningsregler också klassas som investeringar enligt så kallade K3-regler). Ibland kan det också innebära rivning för att bygga nytt – exempelvis sim- och badanläggningen Pingvinen.

Vi har delat in våra investeringar i Kategori 1 - som avser lagstyrda verksamheter såsom förskolor, skolor, äldreboenden och projekt som håller på att genomföras samt Kategori 2 och 3 vilka innehåller investeringar för ej lagstyrda verksamheter – där bland annat cykelbanor, idrottshallar mm. ingår.

För att bibehålla en fortsatt god ekonomi måste vi därför göra en prioritetsordning för våra investeringar och se vilka investeringar vi kan skjuta på några år.

Av den anledningen gav Kommunfullmäktige – i samband med att budgeten för 2023 och planering för 2024-2027 togs– samtliga våra nämnder i uppdrag att komma med förslag på vilka investeringar i kategori 2 och 3 man skulle kunna flytta fram i tiden några år och även beskriva vad det då skulle få för följder. Dessa underlag har vi nu fått in.

Vi har alltså inte beslutat att inte underhålla våra fastigheter – det skulle enligt min mening vara ren kapitalförstöring. Vi har inte beslutat att vi inte kommer att bygga gång- och cykelbana i exempelvis Stråvalla eller Veddige. (För dessa projekt hyser vi hopp om att få medfinansiering från Regionen.) Vi har heller inte beslutat att vi inte kommer att åtgärda simhallen i Veddige.

Vid vårt kommande budgetarbete under våren kommer vi noga bearbeta de inkomna underlagen från våra olika nämnder och hitta en plan för hur vi kan hantera förskjutningarna på bästa sätt.

Det kan också vara så att något/några projekt i kategori 1 av någon anledning kan flyttas fram och därigenom skapa lite mer utrymme för investeringar i kategori 2 och 3.

Förhoppningsvis hittar vi en klok och ansvarsfull hantering av våra investeringar för att Varberg skall vara en kommun-med fortsatt god ekonomi och bra leveranser – som många vill bo i och en del nya vill flytta till. Givetvis är vi också angelägna om en god fördelning av våra investeringar mellan stad- och landsbygd.

Ann-Charlotte Stenkil (M)

Kommunstyrelsens ordförande