FN:s generalsekreterare António Guterres och FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Michelle Bachelet har har båda varnat för hot mot våra rättigheter.
FN:s generalsekreterare António Guterres och FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Michelle Bachelet har har båda varnat för hot mot våra rättigheter. Bild: Salvatore Di Nolfi

Vi måste försvara de mänskliga rättigheterna

I dag är en dag att uppmärksamma dem.

ANNONS
LocationHalland|

I dag den 10 december är det 71 år sedan Förenta Nationerna antog deklarationen om mänskliga rättigheter. Dokumentet är en global vägledning för frihet och jämlikhet, och det ska skydda varje persons rättigheter över hela världen. För första gången hade världen en överenskommelse som såg alla människor som fria och lika, oavsett kön, hudfärg, religion och annan trosuppfattning, eller andra egenskaper. Det var en tid av framtidstro och drömmar om fred och frihet.

I dag år 2019, när vi högtidlighåller FN:s dag för mänskliga rättigheter, är situationen en annan än vi hoppats på. Dessa rättigheter blir i många länder allt mer kringskurna, och de som försvarar mänskliga rättigheter trakasseras, utsätts för våld eller kastas i fängelse.

ANNONS

En rapport från Amnesty visar att stöd från EU och dess medlemsstater är ett avgörande skydd för dem som försvarar mänskliga rättigheter och utsätts för hot och våld i sitt arbete.

FN:s generalsekreterare António Guterres har varnat för att våra gemensamma rättigheter står under hot och för att auktoritära krafter växer. FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Michelle Bachelet har varnat för att det oberoende rättsväsendet, pressfriheten och medborgarutrymmet kan falla samman även inom EU. Hatbrott mot migranter och minoriteter används för att vinna politiska röster. Hennes ord påminner oss om ett Europa som vi trodde att vi hade lämnat bakom oss.

Det är lätt att tappa hoppet och börja förtvivla. Men det finns ett motmedel – att få alla goda krafter att samarbeta för att sprida kunskap och mobilisera i aktioner till försvar för de mänskliga rättigheterna. Både här hemma i vårt land och internationellt.

Vi i nätverket Varberg för fred anser att Sverige måste fortsätta att vara en stark röst för mänskliga rättigheter – och vi enskilda måste höja våra röster och kräva att politikerna agerar kraftfullt mot dem som bryter mot FN:s deklaration. Vi vill också uppmana Sveriges regering att aktivt arbeta för detta inom EU.

Vårt engagemang kan vara skillnaden mellan liv och död för enskilda som sitter fängslade, och det kan också ingjuta hopp hos de aktivister som kämpar för rättigheterna med risk för sina liv runt om i världen.

ANNONS

Nätverket Varberg för fred

Gunilla Grunditz

Cornelia Magnusson

Fredrik Ivarsson

Lasse Bengtsson

ANNONS