Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vi måste få tänja på gränserna

Det för utvecklingen framåt.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Sådana som sticker ut, som Juholt, fryses ut och ingen tant dänger väskan i huvudet på Diding, skriver insändarskribenten. Bild: ADAM IHSE / TT, RICKARD NILSSON / TT, Dan Hansson / SvD / TT
Sådana som sticker ut, som Juholt, fryses ut och ingen tant dänger väskan i huvudet på Diding, skriver insändarskribenten. Bild: ADAM IHSE / TT, RICKARD NILSSON / TT, Dan Hansson / SvD / TT

Det godas tystnad öppnar dörren för det onda. Fram för alla tanters vapen, det gör att våldet tappar ansiktet. Så skrev jag om Diding-statyn för fyra år sedan. Nu har den bruna faran krupit närmre. Varbergs fäder kan ångra, att tanten inte fick stå upp mot dagens våld.

Ingen tant dänger väskan i huvudet på Diding trots hans tankar på kommunistiskt herravälde, som jag tidigt under kriget tog starkt avstånd till, då ryska flygplan bombade en av mina lekplatser i Årstalunden på Söder i Stockholm. Ingen bannar nu Annie Lööf för partikamraters starka aversion mot främmande folk på 1900-talet. Moderater och Sossar har sina garderober, där mycket ovädrat finns kvar. Miljöpartiet ses ännu som utomparlamentariska idealister för ett annat samhälle. Kristdemokraterna lever fortfarande i en söndagsskola, som leds av Lewi Pethrus och Alf Svensson, men som solkas ner av fastighetsaffärer. Vänsterpartiet har skalat av sig bokstäver och belastningar, som inte tilltros demokratiska principer och detsamma kan gälla Sverigedemokraterna, där en del medlemmar urartat.

Även om jag inte deltar i den politiska debatten, ser jag, hur hederskultur brer ut sej bland politiker och ryggdunkarkarteller i det homogena marknadssamhället idag. Såna som sticker ut, som Juholt, fryses ut. Han utmanövrerades skickligt av högerfalangen bland sossar, vilka synts mycket i media under senaste året. Politiker ska inte stanna mer än ett par mandatperioder på sin post. Sen blir de institutionaliserade och företräder snarare det folkvalda etablissemanget än det fotfolk de blev valda av.

Varberg får inte bli en oas för kälkborgerliga. Därför välkomnar jag Diding trots hans politiskt nattståndna ideologi. Även här behövs rotation på idéer och uppslag. Ungdomen distanseras från engagemang i samhällsfrågor, när allt blir slätstruket. De måste ges tillfälle att som ungdomar gå utanför ramar och tänja gränser. Historien visar, att det för utvecklingen framåt, både tekniskt och intellektuellt.

Alf Hjertström