Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Djur ska inte hållas fångna, varken ute eller inne, skriver insändarskribenten. Bild: Maja Suslin/TT
Djur ska inte hållas fångna, varken ute eller inne, skriver insändarskribenten. Bild: Maja Suslin/TT

Vi människor måste hjälpa djuren att få tillbaka sin frihet

Upp till regeringen att bestämma hur.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "Vill djurrättsaktivister att djur ska utrotas?"

Ingela Karlsson kom med ett synnerligt intressant om än enfaldigt inlägg i debatten kring hur våra djur har det.

Hon menar att hennes förfäder i tusentals år har ätit djur och därför är det berättigat att fortsätta göra det. Jag säger bara, snälla lilla du, vilken värld vill du leva i? Slaveriet har funnits i alla kulturer sedan 4 000 år tillbaka, vill du bära det arvet vidare med? Människooffer har varit populärt genom historien och enligt wikipedia förekommer det fortfarande i fåtalet länder. Det kanske också är något som bör fortsätta? Jag kan tänka mig att de flesta slavar och människooffer fick tjänlig mat och viss utevistelse.

Jag tillhör inte någon djurrättsorganisation och kallar mig inte djurrättsaktivist. Jag tror helt enkelt på att alla djur har lika värde. Eftersom människan tillhör djurriket och dessutom är det mest intelligenta (fast ibland undrar jag) djuret, känner i alla fall jag ett stort ansvar i att behandla de andra djuren så bra det bara går. Det innebär inte att fodra så många djur som möjligt och hålla dem fångna, varken inne eller ute. Det innebär definitivt inte att sedan döda och äta upp dem.

Sedan tror jag inte att någon vettig människa vill släppa lösa alla djur utan att ge dem den hjälp de behöver för att överleva. Det var vi människor som började utnyttja djuren till vår egen "nytta", därför är det vi människor som ska hjälpa dem få tillbaka sin frihet. På vilket sätt det ska ske är upp till regeringen att bestämma, men under tiden får bönderna som haft djuren ta hand om dem på bästa sätt, utan att fortsätta döda och äta upp dem.

Det finns bara ett val och det är att inte äta djur. Det är det enda godhjärtade att göra. Bara för att ens förfäder har gjort något i tusentals år, betyder inte det att det är rätt.

Både Ingela Karlsson och Maria Haldesten verkar ha missförstått innebörden i vad mat är. Mat är sådan vi kan odla på våra åkrar, i våra grönsaksland och det som växer på våra träd. Mat är inte djur.

Lev och låt leva!

Britta Uher-Larsson

förskollärare, mamma och framtidsoptimist!