Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Det är förfärligt, att barn kan tillåtas köra bland andra trafikanter. Bild: Magnus Andersson/TT

Vi har slutat uppfostra varandra

De folkvalda måste agera.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Härom veckan läste jag om en kvinna på drygt 70 år, som påkörts av en elsparkcykel i Stockholm. Hon låg på sjukhus i över en vecka för att för att få spikar och skruva för att hålla fast höft och lår. Förövaren lämnade falskt telefonnummer och stack iväg. Det är den senaste händelsen jag uppmärksammat. Städer som Varberg brukar efter en tid drabbas av sånt som startar i storstäderna.

Sen läste jag att det redan för 100 år sedan fanns autopeder i New York. De hade en liknande konstruktion och var välkomna i bensinsnåla krigstider. När dom försvann från marknaden, kunde de stannat kvar på museer och hos samlare. Vi kan undvara såna tekniska leksaker. Som transportmedel i långa korridorer som på Varbergs sjukhus gör dom kanske nytta.

När jag sökte vidare, fann jag, att den enda restriktionen var, att barn under 15 år ska ha hjälm. Däremot såg jag, att treåringar får åka på såna cyklar, som kommer upp i 20 km/h. Det är förfärligt, att barn kan tillåtas eller snarare att föräldrar kan tillåta sina barn köra så bland andra trafikanter. Många ungdomar och vuxna har ju också många gånger bristande omdöme.

Det är ett av många tvistefrön, som vi bråkar om på insändarspalter, i fullmäktige och vid köksbordet. Det gäller elsparkcyklar, tiggeri, tobaksförbud, cykling runt fästningen, nedskräpning och mycket, mycket annat.

Vi människor pratar för lite med varandra. Vi har slutat uppfostra varann och vågar inte säga till.

Då måste våra folkvalda ta till orda, även om regler och lagar fattas. Då blir deras uppgift se till att det ordnas.

Alf Hjertström