Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Vi har rätt till en anständig förtätning

Vi vill veta vad vi kan förvänta oss om det ska byggas nytt i våra kvarter.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Replik på "Förtätning med sans och balans"

Här kunde vi fått se en illustration på den planerade bebyggelsen i kvarteret Snidaren, men det får vi inte. Exploatören har nämligen rättigheterna till bilderna i detaljplaneförslaget och tillåter inte att de används i andra sammanhang.

I svaret på min förra insändare fick vi i stället se en bild på glada centerpartister, som påstår att de kolossala lådor som ska bli närmsta grannar med villabebyggelse i Snidaren är ”förtätning med sans och balans”.

Det är naturligtvis ett stort demokratiproblem att inte invånarna i Varberg kan få ta del av de förslag till förändringar som diskuteras i media. Varför inte Varbergs kommun kräver att de illustrationer som används i detaljplanearbetet också ska kunna användas av media, politiker och medborgare, när Varbergs förändring diskuteras, är svårt att förstå.

Den som är intresserad av hur förslaget ser ut får gå in på kommunens hemsida: Välj Bygga, bo & miljö, sedan Kommunens planarbete, sedan Detaljplaner och områdesbestämmelser, sedan Aktuella program och detaljplaner sedan scrolla ned till Har varit på granskning. Välj sedan Snidaren 1, 13, 14 och 15 och klicka på Plan- och genomförandebeskrivning. På sidan 15 finns en illustration som ger en uppfattning om storlek och höjd på föreslagen byggnation. Lätt som en plätt, eller?

Vi som bor i Varberg har rätt till någon form av förutsägbarhet. Vi vill veta vad vi kan förvänta oss om det ska byggas nytt i våra kvarter. Vi vill kunna bo kvar och tycka att den nya bebyggelsen är acceptabel i ett växande Varberg. Om kommunens politiker följer de planer som man redan antagit i kommunfullmäktige, såsom Översiktsplan Varbergs kommun. Fördjupning för stadsområdet, samt Förtätningsstrategi för Varbergs tätort, så blir det en anständig förtätning som nog flertalet i Varberg kan acceptera. Men följer man byggherrarnas förslag på allt högre och större bebyggelse representerar man inte längre Varbergsborna, och Varbergs DNA går definitivt förlorad.

HP Hylander