Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Solceller på de byggnader som tillhör kommunen och kommunala bolag borde vara en självklarhet, tycker insändarskribenten. Bild: Björn Lindgren/TT

Vi har inte råd att avstå från solceller

Vi befinner oss i ett klimatnödläge.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "Målet är att minska behovet av värme och el"

Allt fler städer och länder, också EU-parlamentet, deklarerar i linje med forskningen att vi befinner oss i ett klimatnödläge. Är man i ett nödläge innebär det att man på alla plan måste göra vad man kan för att värna om framtiden. Vi måste ta fasta på de möjligheter vi har.

De flesta vet att vi nu måste ändra beslut och planer. Det är ingen prestigeförlust att ändra sig när man förstått sammanhangen, tvärt om. Men i Varberg märks ännu inte mycket av att kommunens lagda planer förändras utifrån kunskapen om klimatkrisen.

I en insändare upprepar ansvariga tjänstemän att det inte blir solceller på Pingvinen, den nya is-och simanläggningen. De nämner istället andra ekonomiskt lönsamma lösningar som man valt för att minska energianvändningen i anläggningen. Det är bra, men det räcker inte. Vi behöver få se tydliga bevis på att omsvängningen för en hållbar utveckling verkligen sker. Människor vill bidra men vi måste få med oss samhällsplaneringen. Kan den gemensamma sektorn inte ens klimatinvestera i sådant som sparar pengar som solceller gör, då har vi nog stora problem att vänta.

Argumenten mot solceller på fritidsanläggningen håller helt enkelt inte i detta läget: en nybyggd takkonstruktion som inte klarar solceller verkar inte trovärdig och vi vet att solceller fungerar även om vissa plattor skuggas under en del av dagen.

Så solceller på de byggnader som tillhör kommunen och kommunala bolag borde vara en självklarhet, Pingvinen är inget undantag.

Inga-Karin Ericsson