Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vi har inte lagt oss i läkarordinationer

Många som fått ECT-behandling och deras anhöriga, vittnar om svåra skador.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”Nej tack till politiker som lägger sig i läkarordinationer"

Jag vill till att börja med vara tydlig med att vi i SD Region Halland inte på något vis har lagt oss i läkarordinationer. Att man lyfter frågor angående och runt verksamheter, rutiner eller behandlingar är inte att lägga sig i läkarordinationer, utan är en del av hälso- och sjukvårdspolitikers uppdrag. (Att försäkringskassans tjänstepersoner sätter sig över läkares ordinationer och gör andra bedömningar instämmer jag för övrigt i att det är anmärkningsvärt, men det får bli en annan fråga)

Däremot så skrev jag att jag vill försöka verka för att det enligt lag ska bli förbjudet med ECT på barn. För det är också något som politiker gör, de stiftar lagar, lagar stiftas av riksdagen.

Många som fått ECT-behandling och deras anhöriga, vittnar om svåra skador. Människor som fått sina liv förstörda, svåra minnesskador, kognitiva problem, tandskador, epilepsi, hjärnblödning och även dödsfall. Det är människor som många gånger är röstsvaga, har svårt att hävda sin rätt, orkar inte ifrågasätta eller gå emot. Sedan finns det visserligen några av dem som har annan upplevelse, men att påstå att det är en smärtfri och beprövad behandling som snabbt ger resultat är direkt vilseledande. Än i dag finns det ingen vetenskaplig förklaring över hur ECT faktiskt fungerar och bör därför absolut inte ges till barn vars hjärna fortfarande utvecklas.

Trots att socialstyrelsen i rekommendationen skriver att ”det vetenskapliga underlaget är otillräckligt för ungdomar” så ges det till barn, även om det är mindre vanligt.

WHO, World Health Organization har bland annat uttalat, ”Det finns inga tillkännagivande för användning av ECT på minderåriga, och därmed bör det förbjudas genom lagstiftning.”

Jag har tagit del av en rad rapporter och vittnesmål, både från patienter, anhöriga, läkare, sjuksköterskor med flera som beskriver en grym behandlingsmetod och som vill ha hjälp med att stoppa detta. Flertal både patienter, anhöriga och vårdpersonal har också hört av sig direkt till mig. Jag får vara deras röst i detta.

Carita Boulwèn (SD)