Emilia Lindgren och Eva Mörtsell, CUF.
Emilia Lindgren och Eva Mörtsell, CUF.

Vi har fortfarande en lång väg att gå

Hur ser jämställdheten ut i Halland?

ANNONS
LocationHalland||

Varje år firar vi Internationella kvinnodagen. Varje år upprepas en diskussion om att Sverige är en av världens mest jämställda länder och att vi därför inte behöver göra mer. Problemet med den inställningen är att vi tar bort ögonen från målet. Det är sant att svensk jämställdhet kommit längre än många andra länder. I dagarna släppte Världsbanken en rapport över ekonomisk jämställdhet där Sverige är ett av sex länder i världen som anses jämställda – för 10 år sedan var den siffran noll.

Vi kom dit genom konstant kamp, inte genom att slappna av och tänka att vi har gjort allt vi kan. Varje dag måste vi kämpa för kvinnors friheter och rättigheter - inte bara i Sverige utan i hela världen. Det finns fortfarande få insatser som gjort skillnad för att motverka hedersvåld, våld i nära relationer är svårt att komma åt och kvinnor upplever fortfarande sexuella trakasserier på många olika platser i sin vardag vilket #metoo hösten 2017 tydligt visade. Vi har kommit långt, men det är minst lika långt kvar.

ANNONS

Det är bra att fler partier öppnar ögonen för problemet med hedersrelaterat våld –till och med V, som länge vägrade prata om frågan börjar sakta men säkert erkänna problemet. Men vi kan inte tro att det räcker med att prata om det. Det är handlingen som gör skillnad. Därför måste vi införa Lex Fadime – en straffskärpning för brott med hedersmotiv. Hedersvåld kan inte relativiseras ner till en enkel fråga om aggression eller hot – det går djupare och är större än så.

Hur ser jämställdheten ut i Halland? En lärare som flertalet gånger anklagats för sexuellt ofredande mot barn köptes kontinuerligt ut av flera halländska kommuner, senast Varberg i juni 2018. Han är nu åtalad för barnpornografibrott. I januari i år uppmärksammades det att en kommunal chef i Halmstad anklagats för att ha drogat, kysst och tafsat på en medarbetare mot dennes vilja. Till sist, i februari kom en rapport från Region Halland i samarbete med Länsstyrelsen som visar att lönegapet mellan könen är större i Halland än i något annat län i Sverige. De halländska männen tjänar i genomsnitt 80 000 kronor mer om året än de halländska kvinnorna.

Med bakgrund av detta kan vi inte påstå att vi löst jämställdheten i Halland heller. Händelserna med läraren och den kommunala chefen är helt oacceptabla. De halländska kommunerna måste se över sin verksamhet för att förhindra att liknande händelser upprepas och Region Halland bör leda vägen för mindre lönegap mellan könen. Mer jämställda löner i den offentliga sektorn kommer påverka resten av arbetsmarknaden i positiv riktning.

ANNONS

Sverige kan inte sluta kämpa för jämställdhet bara för att frågorna förändras och blir svåra. Vi kan inte sitta på höga hästar och tro att kampen är klar bara för att vi kommit långt. De nya frågorna behöver nytt tänk och nya lösningar – lösningar vi inte får dra oss med. Det är enkelt att vara tacksam för hur långt vi har kommit men vi får inte glömma hur långt vi fortfarande har att gå.

Emilia Lindgren

distriktsordförande CUF Halland

Eva Mörtsell

jämställdhets- och sexualpolitisk talesperson CUF

ANNONS