Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ris och ros mot sommargatan. Bild: Malin Strandberg
Ris och ros mot sommargatan. Bild: Malin Strandberg

Vi har följt alla regler för Sommargatan

Vi är förstås mest glada över rosorna, men tar givetvis även till oss riset.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

”Sommargatan” som just nu pågår på en del av Östra Långgatan, får både ris och ros som vi kunnat läsa om i en tidningsartikel och på insändarsidan här i HN.

Vi är förstås mest glada över rosorna, men tar givetvis även till oss riset. Det känns dock som att vi behöver klargöra några punkter kring arrangemanget, så att informationen blir rätt och riktig.

Syftet med Sommargatan är att dra folk till fler delar av innerstaden än enbart till torget. Även tidigare har Maleryd Fastigheter och Derome (som är fastighetsägare på varsin sida av den avstängda delen och som ordnar detta tillsammans) samarbetat kring olika event på gatan. I år ville vi göra något nytt och ansökte därför hos kommunen om avstängning för en lite längre period, innan högsäsongen drar i gång.

Vi lämnade in en ansökan och fick en positiv återkoppling från kommunen. Roligt att de är modiga och vågar säga ja till att testa nya idéer.

Vi ombads därefter att ta fram en trafikavstängningsplan, som med godkända mått, avstånd och skyltning visar hur utryckningsfordon och renhållningsbilar ska kunna ta sig fram. Planen godkändes och avstängningen innebär alltså inga hinder för dessa fordon om något skulle hända.

En insändarskribent menar att ”nu blockeras flera hundra meter” utan säkerhetskrav, vilket inte stämmer. Kraven är i alla delar uppfyllda och den avstängda delen handlar om 50 meter.

Tillgängligheten till butikerna i närliggande kvarter är fortfarande god; man kör bara runt kvarteret så är man på Östra Långgatan igen. Det finns fortfarande gott om p-platser utanför dessa butiker.

Men inget är så bra att det inte kan göras bättre. Informationen till butikerna i intilliggande kvarter blev tyvärr bristfällig, då tiden blev knapp – det sista tillståndet blev inte klart förrän någon dag före Sommargatans öppnande och utan det hade vi inte kunnat genomföra arrangemanget alls. Detta tar vi på oss och lovar bättring till nästa gång vi ordnar något. Vi hoppas att de flesta ändå uppskattar vårt initiativ.

Annette Wenklo

Maleryd Fastigheter

LÄS OCKSÅ: Ris och ros mot sommargatan i centrala Varberg

LÄS OCKSÅ: Positivt med sommargata – fullt med folk och fin underhållning

LÄS OCKSÅ: Många drar sig för att köra in till centrum med alla avstängningar